Økende gjengbråk skaper uro på Stortinget

Se video: Følg Politiets pressekonferanse direkte her.

Den voksende gjenguroen bekymrer politikere på Stortinget. Regjeringen må bevilge mer penger til politiet, krever Lene Vågslid (Ap). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er svært bekymret for at politiet ikke har ressurser til å være til stede der det trengs å jobbe forebyggende, og at det derfor blir mulig for gjenger som er organiserte og som driver med alvorlig kriminalitet, å rekruttere og vokse. Dette er farlig, sier Vågslid til NTB.

Hun kaller situasjonen i Groruddalen for «ekstremt krevende». Samtidig frykter hun at gjengutfordringen i Oslo kan utvikle seg til et nasjonalt problem.

– Vi vet at det drives eksport av både narkotika og våpen til andre fylker. Mye kommer fra Oslo. Men i dag er det veldig få som blir tatt, og det er veldig urovekkende, sier Vågslid.

– Dette skjer på Frps vakt, føyer hun til.

Fakta om skyteepisoder i Oslo:

* 5. februar: Det skytes mot et utested i Torggata ved Youngstorget i Oslo. Ingen personer ble skadd.

* 7. februar: En mann blir skutt flere ganger på Holmlia. Skadene er ikke livstruende.

* 12. mars: Politiet får meldinger om skyting på Lambertseter. Tre personer blir pågrepet.

* 12. mars: En polsk mann (31) blir skutt og drept på Bjørndal. Etterforskerne tror offeret var tilfeldig, men har satt hendelsen i sammenheng med skytingen på Lambertseter. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drap.

* 4. april: En mor og hennes sønn blir skutt i en leilighet på Fjellhamar i Lørenskog. Begge blir alvorlig, men ikke livstruende skadd. Fire personer er pågrepet. Politiet knytter saken til Oslos gjengmiljø.

* 4. april: Minst ett skudd blir avfyrt ved 13.20-tiden på åpen gate ikke langt fra Sentrum politistasjon i Oslo. To menn er siktet for drapsforsøk.

* 24. april: En 18 år gammel mann blir alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i beinet på Holmlia. En 21 år gammel mann er siktet for drapsforsøk. Politiet har koblet hendelsen til et gjengmiljø i Oslo.

* 28. april: Det løsnes skudd utenfor en pizzarestaurant på Vestli i Groruddalen. Ingen ble skadd, og politiet har så langt ikke meldt om pågripelser i saken. En tomhylse ble funnet på åstedet.

29. april: Politiet mottar melding om skudd på Stovner. Ingen er funnet skadd.

(Kilder: NTB, Politiet i Oslo)

Bakgrunn: Natteravner angrepet: Setter inn 30 nye politifolk i Groruddalen

– Talljuks

Hun hevder at regjeringen jukser med tall når den sier at politiet har fått styrket sine budsjetter i 2018, og viser til at mye av budsjettøkningen spises opp av lønns- og prisvekst og låste investeringer. I realiteten har politi og påtalemyndighet fått nesten 75 millioner kroner mindre å rutte med i årets budsjett, ifølge Ap.

– Regjeringen forteller en historie om at politiet er styrket. Det er rett og slett ikke riktig. Det må være veldig frustrerende for politiet selv, sier hun.

– Problemet nå er at vi er helt på etterskudd. Regjeringen må komme i revidert nasjonalbudsjett med mer penger til politiet. De må få mulighet til å jobbe mer langsiktig og proaktivt for å forebygge gjengkriminalitet, uten at det går ut over etterforskning og andre viktige politioppgaver, sier Vågslid og peker på at Ap i flere år har foreslått å øke bevilgningene.

Reaksjon: Raymond Johansen mener at Oslo svartmales

– Politiet har tapt

Redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum mener at politiet ser ut til å ha tapt overfor gjengene, og kaller politiets advarsel til natteravnene på Vestli mot å gå ute, for «en fallitterklæring».

– De kriminelle gjengene har nå i større grad vunnet fram med sin framferd og tatt territorier. Maskerte gjenger motiveres når de ser at natteravner og politi kan jages, skriver han på lederplass.

Reportasje: Mikael (38) var voldsversting i Oslos underverden

Han mener i likhet med leder for Oslo Politiforening, Kristin Aga, at det delvis er omorganiseringen av Oslo-politiet i forbindelse med nærpolitireformen som er skyld i problemene. Da ble både avdelingene for organisert kriminalitet og gjengproblematikk oppløst, trass i advarsler om at dette ville gå ut over det forebyggende arbeidet.

– Politimester Hans-Sverre Sjøvold lyttet ikke til sine fremste fagpersoner og bøyde av for Politidirektoratets press om at alle politidistrikt skulle se like ut, skriver Politiforum-redaktøren.

Aktuelt:

Løfte til tross: To faste politikontakter på 700.000 innbyggere

Personer skal ha søkt tilflukt på do under skyting i Oslo

Tenåringer presser vestkantungdom for penger

Personvernpolicy