Nazister mister våpenløyve

Demonstrantene fra den nazistiske organisasjonen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) i Göteborg sist høst. 1. mai skal de igjen forsøke seg i to svenske byer, og det er ventet motdemonstrasjoner.
Demonstrantene fra den nazistiske organisasjonen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) i Göteborg sist høst. 1. mai skal de igjen forsøke seg i to svenske byer, og det er ventet motdemonstrasjoner. Foto: Thomas Johansson /tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

1. mai planlegger nazist-organisasjonen NMR å marsjere i flere svenske byer. Politiet kaller dem den «største trusselen mot Sveriges indre sikkerhet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) beskrives i en fersk dom som en «høyreekstrem militant nazistisk organisasjon». Det fastlås også at NMR utgjør den «største trusselen mot Sveriges indre sikkerhet».

Det er avisen Expressen som omtaler dommen fra Högsta förvaltningsdomstolen. Den behandlet da en anke fra en kvinne som er gift med lederen av NMR, Linnéa Lindberg. Domstolen ga politiet medhold da de nektet henne våpenlisens.

Grunnen er at ektemannen, Simon Lindberg, er leder av NMR og derfor har «nære kontakter med en rekke voldsdømte ... som har vært involvert i flere voldsepisoder de siste årene».

Vanker med kriminelle

Expressen har også hentet inn dommer hvor flere andre ledende figurer i NMR blir fratatt jaktvåpen og nektet våpenlisens. I sine avslag har politiet blant annet henvist til at medlemmer av MC-banden Bandidos har blitt nektet lisens fordi de vanket i kriminelle miljø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I NMRs aktivisthåndbok heter det at «den som tar til våpen og handler har den evige rett på sin side, selv om noen småborgerlige veikinger påstår det motsatte». Bevegelsen ønsker også «væpnet kamp og revolusjon», skriver Expressen.

Dette skjer i forkant av at NMR har fått politiets tillatelse til å demonstrere i to svenske byer 1. mai. I både Boden og Ludvika vil de marsjere i gatene, og i disse to byene skal de også delta i høstens valgkamp.

Så sent som mandag ble to forsøk på å få politiet til å trekke tillatelsen i Ludvika, avvist av en domstol i Falun, opplyser SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

40 aktive i Norge

I fjor ble NMR også kjent i Norge. Da marsjerte de ulovlig i Kristiansand i juli, etter at en planlagt demonstrasjon ble flyttet fra Østfold. I forbindelse med dette ble 19 menn anholdt, 18 av dem var svenske.

I september ble en NMR-marsj i Göteborg forsøkt

Artikkelen fortsetter under annonsen

stanset av motdemonstranter, deriblant en rekke norske som hadde blitt busset inn.

Se video: Det oppstod sammenstøt mellom svensk politi og NMR under marsjen i Göteborg i september i fjor.

I Finland er organisasjonen forbudt etter flere voldshandlinger. De skal ha mellom 150 og 200 aktive medlemmer i Norden. De fleste er bosatt i Sverige. NRK har anslått at det finnes rundt 40 aktive nazi-medlemmer i Norge.