Regjeringens nye perlevenner hyllet hverandre

Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande har lenge vært åpne om det gode personlige forholdet mellom de to. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande har lenge vært åpne om det gode personlige forholdet mellom de to. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Jensen avfeier all prat om arverekkefølgen i Frp, hyller samarbeidet med den gamle erkerivalen Venstre og stempler Ap-leder Jonas Gahr Støre som svak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en varm klem viste Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande at kortene er lagt på nytt i norsk politikk. For første gang ble Frps landsmøte hilst av en leder i Venstre.

– Siv er en dame jeg respekterer veldig. Hun fortjener all mulig honnør for å ha gjort Frp til et ansvarlig og ordentlig regjeringsparti, sier Grande til NTB.

Hun mener det gode personlige forholdet mellom dem har bidratt til en ny virkelighet i norsk politikk.

Rotter seg sammen

Da Jensen ønsket Grande velkommen på scenen, røpet hun samtidig en hemmelighet fra maktens indre sirkler:

– Jeg tror stadig flere av regjeringens medlemmer observerer hvordan vi oftere og oftere rotter oss sammen til statsministerens frustrasjon. Det tror jeg ikke dere hadde trodd for et par år siden, da vi kranglet så busta føyk, sa Jensen til landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til NTB sier Frp-lederen at hun personlig ikke er like overrasket:

– Det er bare å lese partiprogrammene. Uenighetene mellom oss ryddet vi unna på Jeløya, sier Jensen.

Avfeier lederdiskusjon

Under helgens landsmøte på Gardermoen fremsto Frp samlet og harmonisk. Kanskje litt for samlet, skal en tro tidligere partileder Carl I. Hagen. Særlig stortingsgruppa kunne vært litt friskere, lød veteranens vurdering.

I korridorene snakkes det høyt om Sylvi Listhaugs styrkede posisjon som ubestridt Frp-prinsesse. Selv avfeier Jensen alt snakk om lederdiskusjon og fløystrid.

– Det er bare noe dere i mediene er opptatt av, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste Jensen håper å endre i løpet av de to neste årene hun skal lede Fremskrittspartiet, er styringen av de største byene i Norge.

– Vi har hatt det før, og vi kan få det igjen, sier partilederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir sittende

Jensen er hun krystallklar på at hun ikke ser for seg noen annen jobb i regjeringen.

– Jeg har ingen planer om å bytte departement. Min vurdering er at jeg gir Frp bedre gjennomslag når jeg har bedre oversikt. Og du har bedre oversikt i regjeringen når du sitter der jeg sitter, enn om du sitter i et fagdepartement, sier Jensen til NTB.

Mens statsminister Erna Solberg advarte mot dyre vedtak da hun gjestet Frp-landsmøtet lørdag, trekker Jensen og Grande fram betydningen av kompromisser og samarbeid.

– Du kan være så blankpolert du bare vil, uten samarbeid får du ikke til noe som helst, sier Jensen.

Grande hadde på sin side følgende analyse fra regjeringens indre liv:

– Høyre er av og til så konservativt at det blir kjedelig. Også tror jeg Venstre og Frp har den likheten at vi av og til løser problemer som ikke finnes, sa Venstre-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svak Støre

Fra talerstolen under Frp-landsmøtet kom det gjentatte angrep på Ap og Jonas Gahr Støre. Jensen satte selv standarden i sin åpningstale på fredag.

– Vi ser en svak leder for det største opposisjonspartiet som står i spagat i mange viktige saker, fastslo Jensen og fortsatte:

– Etter den vingling, uansvarlighet og mangel på lederskap Støre har vist den siste tiden, er én ting klinkende klart: Arbeiderpartiet er ikke lenger i stand til å styre dette landet, hevdet Jensen.

Aps kommunikasjonssjef Camilla Ryste hevdet på Facebook i helgen at det er et kjennetegn ved både Høyre og Frp at de ikke snakker om egen politikk. Men Jensen avviser at det er en bevisst strategi fra Frps side å hamre løs på Støre med personkarakteristikker.

– Men jeg er alvorlig bekymret, og da må jeg få lov til å si ifra, sier hun til NTB.