Rybak klar for Eurovision-oppkjøringen

Alexander Rybak fotografert på Aker Brygge kun dager før avreisen til konkurransen i Lisboa. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix
Alexander Rybak fotografert på Aker Brygge kun dager før avreisen til konkurransen i Lisboa. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Hadde jeg visst oppskriften på en vinnerlåt, så hadde jeg helt sikkert blitt med i Melodi Grand Prix hvert år, sier Alexander Rybak før avreisen til Lisboa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag setter 31-åringen seg på flyet til Portugal for å starte oppkjøringen til årets Eurovision Song Contest.

Før han står på scenen som første artist i den andre semifinalen torsdag 10. mai, venter mengder av prøver, arrangementer og møter med presse.

Les også: Rybak: Må trene kondis før finalen i Lisboa

Ble til etter fanbrev

Rybak har selv skrevet årets norske bidrag, «That's How You Write a Song». Ideen fikk han blant annet av brev fra fans.

– De skrev «Alexander, jeg har et talent, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få det ut». Jeg fant ut at jeg svarte det samme til alle: Bare begynn med små steg, forteller Rybak til NTB.

– Fellesnevneren for suksess er at man må tro på det. Man må tro på seg selv, og man må tro på hver rare, lille idé – selv om ideen faller utenfor den vanlige boksen, utdyper han.

Har ikke fasiten

Artisten bak vinnerlåten «Fairytale» i 2009 håper å ikke bli møtt med beskyldninger om en «Nå skal du høre her …"-holdning og bedyrer at han ikke har fasitsvaret når det gjelder låtskriving.

– Sånn er det ikke. Hadde jeg visst oppskriften på en vinnerlåt, så hadde jeg helt sikkert blitt med i Grand Prix hvert år. Men det har jeg nok ikke. Man må bare stole på seg selv, sier Alexander Rybak.

Hør låten i videoen under:

Årets Eurovision Song Contest arrangeres i Portugal, etter at Salvador Sobral sang landet til topps i fjor med låten «Amar pelos dois». Den første semifinalen, der blant andre Island og Finland deltar, går tirsdag 8. mai.

I den andre semifinalen to dager senere må Rybak kjempe mot bland andre Danmark og Sverige. Der synger også russiske Julija Samojlova, som ble nektet innreise til Ukraina under fjorårets konkurranse med bakgrunn i Krim-konflikten.