Biskop vil endre på prestenes taushetsplikt

Biskop Solveig Fiske mener prester bør kunne melde fra om omsorgssvikt mot barn. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Biskop Solveig Fiske mener prester bør kunne melde fra om omsorgssvikt mot barn. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hamar-biskop Solveig Fiske mener kirkeloven bør endres slik at prester kan varsle om omsorgssvikt mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at kirken ble selvstendig rettssubjekt er det ikke klargjort hvorvidt kirkelige ansatte skal melde fra til barnevernet i situasjoner hvor det kan være snakk om omsorgssvikt. Men prestens taushetsplikt er nesten absolutt. Og selv om loven tillater prester å melde fra hvis det er mistanke om alvorlige lovbrudd, omfattes ikke omsorgssvikt av denne. Det skriver Vårt Land.

– Vi bør gjennomgå rekkevidden av prestenes taushetsplikt, og hvorvidt omsorgssvikt skal bli en del av avvergeplikten, sier Fiske.

Det er ikke nestleder i Fagforbundet Teologene, Kristin Stang Meløe, sikker på om er en god idé.

– Taushetsplikten skaper jo en tillit mellom sjelesørger og konfident, som gjør at man får kunnskap og kjennskap til ting man ellers ikke ville ha fått, sier hun.

– Barnevernstjenesten, helsesøster, politi og skole har plikt til å melde fra om en slik omsorgssvikt. Det kan være bra at det finnes rom der en slik meldeplikt ikke gjelder. Samtidig er det viktig å unngå situasjoner der man setter barn i fare, sier hun til avisa.

Personvernpolicy