Bør drikke kaffe med folk: – Det styrker politiets anseelse og tillit

GODE ERFARINGER: – En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten. Det styrker politiets anseelse og tillit, og bidrar til nærhet at folk også kan møte topplederen, sier tidligere politimester Terje Nybøe, som nå er førstestatsadvokat hos Riksadvokaten.
GODE ERFARINGER: – En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten. Det styrker politiets anseelse og tillit, og bidrar til nærhet at folk også kan møte topplederen, sier tidligere politimester Terje Nybøe, som nå er førstestatsadvokat hos Riksadvokaten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet bør sette av tid til å drikke kaffe med folk flest, og lytte på hva de har å si i kampen mot kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener førsteamanuensis og fagansvarlig for lederutdanningen på Politihøgskolen, Rune Glomseth – som vil ha forslaget gjennomført nå i sommer.

– En sånn kaffekopp vil være avvæpnende og kontaktskapende. Jeg har tro på det litt naive og banale, og er overbevist om at det bør prøves ut. Praktiske og pragmatiske politiledere vil kunne få det til allerede nå i sommerhalvåret, sier Rune Glomseth til ABC Nyheter.

Ideen har han hentet fra Australias mest folkerike delstat New South Wales, der blant annet Sydney ligger. De har tatt et originalt initiativ for å bidra til åpenhet, kontakt og tillit mellom de 7,3 millioner innbyggerne og politiet: «Coffe with a Cop». Over 80 tjenestesteder setter seg 8. mai på café for å møte folk.

– Det er en flott måte å ta en prat med ditt lokale politi over en kaffekopp. Ingen dagsorden eller taler, kun en mulighet til å stille spørsmål, uttrykke bekymringer og til å bli kjent med polititjenestemennene i ditt nabolag , skriver politiet der på sin hjemmeside, og opplyser at folk kan få mer informasjon på Facebook.

Les også: – Toppledere i politiet bør ha politifaglig bakgrunn

Politimesterens time

Førstestadadvokat Terje Nybøe hos Riksadvokaten er tidligere politimester i Asker og Bærum, som nå er blitt en del av Oslo politidistrikt. Han rykket inn annonser i lokalavisen Budstikka, og fortalte at han var tilgjengelig for folk i «politimesterens time» den gang han var distriktets topp.

– En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten. Det styrker politiets anseelse og tillit, og bidrar til nærhet at folk også kan møte topplederen, sier Terje Nybøe til ABC Nyheter.

TA EN KAFFE: – Politiet er avhengig av å ha nærhet til befolkningen, sier Rune Glomseth, førsteamanuensis på Politihøgskolen. Han leder blant annet etterutdanningen der.
TA EN KAFFE: – Politiet er avhengig av å ha nærhet til befolkningen, sier Rune Glomseth, førsteamanuensis på Politihøgskolen. Han leder blant annet etterutdanningen der.

Rune Glomseth harselerer litt med at den pågående politireformen heter «nærpolitireformen».

– Det var nok ikke et treffende navnevalg selv om en politireform utvilsomt er nødvendig og har tiltak som er nødvendige og positive for å videreutvikle et allerede godt og på mange måter velfungerende politi, skriver han på sin Facebook-side.

Til ABC Nyheter utdyper han:

– Når vi går fra 27 til 12 politidistrikter og reduserer et betydelig antall lensmannskontorer, betyr det at det nære politiet utfordres. Jeg betrakter «nærpolitireformen» som en form for nytale, sier Glomseth, som frykter at kontakten mellom publikum og blålysetaten blir mindre.

Les også: Bygde-Norge gjør opprør mot nærpolitireformen

– Et nesten banalt tiltak

– Politiet er avhengig av å ha nærhet til befolkningen. En kaffekopp er et nesten banalt tiltak. Men jeg tror det er lett å få det til, og man vil kunne vinne erfaringer som kan brukes videre. Det vil knytte politi og befolkningen enda nærmere sammen, sier Rune Glomseth, og legger til:

– Det har vært mye kritikk av nedleggelse av lensmannskontor. Kan dette være et enkelt og billig virkemiddel vi kan prøve ut? sier Glomseth – som underviser både nåværende og fremtidige politiledere.

STØTTER FORSLAGET: Lene Conradi (H) og Terje Nybøe utvekslet erfaringer om sine «timer». – Vi heiet på hverandre, sier Asker-ordføreren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STØTTER FORSLAGET: Lene Conradi (H) og Terje Nybøe utvekslet erfaringer om sine «timer». – Vi heiet på hverandre, sier Asker-ordføreren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Forslaget blir tatt godt i mot av en politiker som selv lever opp til kontakt med innbyggerne.

Ordfører Lene Conradi (H) i Asker setter seg en lørdag formiddag i måneden i vestibylen i Asker kulturhus i to timer for å snakke med «folk flest». Det er da de har tid, mener hun.

– Det var min egen idé. Jeg hadde et ønske om dialog og grasrotkontakt, sier Conradi til ABC Nyheter.

Hun forteller om mange flotte mennesker med kommunens innbyggere.

– Jeg får innblikk i mange menneskers inntrykk av opplevelser de har hatt med kommunen. Det gir verdi og kunnskap i seg selv. De har et engasjement, som er kilde idé og inspirasjon. Det har bidratt til at jeg har et sterkt fokus på samskapning og frivillighetens betydning. Som kommune må vi tenke partnerskap og lytte til innbyggerne.

På forhånd fryktet hun at det kunne bli «alene-time» og ikke «Lene-time». Men etter 11 år kan det trygt kalles en suksess. Sist lørdag måtte hun sitte tre timer.

Politimesteren inspirert av ordføreren

– Jeg er ombudsperson. Jeg lytter og har en viktig rolle i å formidle kontakt videre. Jeg er ikke saksbehandler. Det skjønner folk. Men jeg merker meg om det er generelle problemstillinger det er mulig å løfte videre. «Her har det stoppet opp i systemet vårt», og kan melde det videre til administrasjonen.

Den tidligere politimesteren i Asker og Bærum sier han fikk ideen til sine møter av nettopp Asker-ordføreren:

– Ja, jeg ble meget inspirert av ordfører Lene Conradis «Lene-timen». Det ble mal for meg da jeg begynte med «politimesterens time». Jeg fikk ikke gjort det så mange ganger, men min erfaring var meget god. Jeg opplevde at folk hadde sett annonsen og hadde konkrete spørsmål, sier Nybøe.

Han gikk til Riksadvokatembetet da reformen ble iverksatt. Nå sier han:

– En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten. Det styrker politiets anseelse og tillit, og bidrar til nærhet at folk også kan møte topplederen. Jeg synes det var nyttig med en viss struktur, og jeg rykket derfor inn annonse i Budstikka med tidspunkt om hvor og når jeg ville være tilgjengelig, og at jeg tok imot spørsmål og kommentarer. Jeg hadde med stasjonssjefene på dette, sier Nybøe, og legger til:

Gikk også fotpatrulje

– Jeg kjenner ikke detaljene i «Coffee with a Cop», men hvis det ligner på noe av dette, synes jeg det er en fin ting. Jeg gikk også fotpatrulje fra tid til annen, men da blir kontakten med folk ikke så strukturert som når man rykker inn annonse på forhånd.

Også ordfører Lene Conradi støtter Rune Glomseth på Politihøgskolens forslag:

– Det er veldig positivt! Alle offentlige instanser bør tenke innovativt og kommunisere med innbyggerne. Jeg tror på møteplasser med publikum. Så jeg vil si: Det skal vi teste ut, sier Lene Conradi.

Hun og Nybøe utvekslet erfaringer om sine «timer» før han gikk av.

– Jeg tror han hadde gode opplevelser. Vi heiet på hverandre. Jeg har tro på konseptet overfor alle. Du har et ansvar for et område, du trenger kunnskap. Dette er grasrotkunnskap. Jeg føler lokalsamfunnet på pulsen når jeg har dette, sier Lene Conradi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 HRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser
Siste nytt
09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenHRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser
Populært