Bør drikke kaffe med folk: – Det styrker politiets anseelse og tillit

GODE ERFARINGER: – En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten. Det styrker politiets anseelse og tillit, og bidrar til nærhet at folk også kan møte topplederen, sier tidligere politimester Terje Nybøe, som nå er førstestatsadvokat hos Riksadvokaten.
GODE ERFARINGER: – En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten. Det styrker politiets anseelse og tillit, og bidrar til nærhet at folk også kan møte topplederen, sier tidligere politimester Terje Nybøe, som nå er førstestatsadvokat hos Riksadvokaten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet bør sette av tid til å drikke kaffe med folk flest, og lytte på hva de har å si i kampen mot kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener førsteamanuensis og fagansvarlig for lederutdanningen på Politihøgskolen, Rune Glomseth – som vil ha forslaget gjennomført nå i sommer.

– En sånn kaffekopp vil være avvæpnende og kontaktskapende. Jeg har tro på det litt naive og banale, og er overbevist om at det bør prøves ut. Praktiske og pragmatiske politiledere vil kunne få det til allerede nå i sommerhalvåret, sier Rune Glomseth til ABC Nyheter.

Ideen har han hentet fra Australias mest folkerike delstat New South Wales, der blant annet Sydney ligger. De har tatt et originalt initiativ for å bidra til åpenhet, kontakt og tillit mellom de 7,3 millioner innbyggerne og politiet: «Coffe with a Cop». Over 80 tjenestesteder setter seg 8. mai på café for å møte folk.

– Det er en flott måte å ta en prat med ditt lokale politi over en kaffekopp. Ingen dagsorden eller taler, kun en mulighet til å stille spørsmål, uttrykke bekymringer og til å bli kjent med polititjenestemennene i ditt nabolag , skriver politiet der på sin hjemmeside, og opplyser at folk kan få mer informasjon på Facebook.

Les også: – Toppledere i politiet bør ha politifaglig bakgrunn

Politimesterens time

Førstestadadvokat Terje Nybøe hos Riksadvokaten er tidligere politimester i Asker og Bærum, som nå er blitt en del av Oslo politidistrikt. Han rykket inn annonser i lokalavisen Budstikka, og fortalte at han var tilgjengelig for folk i «politimesterens time» den gang han var distriktets topp.

– En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten. Det styrker politiets anseelse og tillit, og bidrar til nærhet at folk også kan møte topplederen, sier Terje Nybøe til ABC Nyheter.

TA EN KAFFE: – Politiet er avhengig av å ha nærhet til befolkningen, sier Rune Glomseth, førsteamanuensis på Politihøgskolen. Han leder blant annet etterutdanningen der.
TA EN KAFFE: – Politiet er avhengig av å ha nærhet til befolkningen, sier Rune Glomseth, førsteamanuensis på Politihøgskolen. Han leder blant annet etterutdanningen der.

Rune Glomseth harselerer litt med at den pågående politireformen heter «nærpolitireformen».

– Det var nok ikke et treffende navnevalg selv om en politireform utvilsomt er nødvendig og har tiltak som er nødvendige og positive for å videreutvikle et allerede godt og på mange måter velfungerende politi, skriver han på sin Facebook-side.

Til ABC Nyheter utdyper han:

– Når vi går fra 27 til 12 politidistrikter og reduserer et betydelig antall lensmannskontorer, betyr det at det nære politiet utfordres. Jeg betrakter «nærpolitireformen» som en form for nytale, sier Glomseth, som frykter at kontakten mellom publikum og blålysetaten blir mindre.

Les også: Bygde-Norge gjør opprør mot nærpolitireformen

– Et nesten banalt tiltak

– Politiet er avhengig av å ha nærhet til befolkningen. En kaffekopp er et nesten banalt tiltak. Men jeg tror det er lett å få det til, og man vil kunne vinne erfaringer som kan brukes videre. Det vil knytte politi og befolkningen enda nærmere sammen, sier Rune Glomseth, og legger til:

– Det har vært mye kritikk av nedleggelse av lensmannskontor. Kan dette være et enkelt og billig virkemiddel vi kan prøve ut? sier Glomseth – som underviser både nåværende og fremtidige politiledere.

STØTTER FORSLAGET: Lene Conradi (H) og Terje Nybøe utvekslet erfaringer om sine «timer». – Vi heiet på hverandre, sier Asker-ordføreren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STØTTER FORSLAGET: Lene Conradi (H) og Terje Nybøe utvekslet erfaringer om sine «timer». – Vi heiet på hverandre, sier Asker-ordføreren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Forslaget blir tatt godt i mot av en politiker som selv lever opp til kontakt med innbyggerne.

Ordfører Lene Conradi (H) i Asker setter seg en lørdag formiddag i måneden i vestibylen i Asker kulturhus i to timer for å snakke med «folk flest». Det er da de har tid, mener hun.

– Det var min egen idé. Jeg hadde et ønske om dialog og grasrotkontakt, sier Conradi til ABC Nyheter.

Hun forteller om mange flotte mennesker med kommunens innbyggere.

– Jeg får innblikk i mange menneskers inntrykk av opplevelser de har hatt med kommunen. Det gir verdi og kunnskap i seg selv. De har et engasjement, som er kilde idé og inspirasjon. Det har bidratt til at jeg har et sterkt fokus på samskapning og frivillighetens betydning. Som kommune må vi tenke partnerskap og lytte til innbyggerne.

På forhånd fryktet hun at det kunne bli «alene-time» og ikke «Lene-time». Men etter 11 år kan det trygt kalles en suksess. Sist lørdag måtte hun sitte tre timer.

Politimesteren inspirert av ordføreren

– Jeg er ombudsperson. Jeg lytter og har en viktig rolle i å formidle kontakt videre. Jeg er ikke saksbehandler. Det skjønner folk. Men jeg merker meg om det er generelle problemstillinger det er mulig å løfte videre. «Her har det stoppet opp i systemet vårt», og kan melde det videre til administrasjonen.

Den tidligere politimesteren i Asker og Bærum sier han fikk ideen til sine møter av nettopp Asker-ordføreren:

– Ja, jeg ble meget inspirert av ordfører Lene Conradis «Lene-timen». Det ble mal for meg da jeg begynte med «politimesterens time». Jeg fikk ikke gjort det så mange ganger, men min erfaring var meget god. Jeg opplevde at folk hadde sett annonsen og hadde konkrete spørsmål, sier Nybøe.

Han gikk til Riksadvokatembetet da reformen ble iverksatt. Nå sier han:

– En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten. Det styrker politiets anseelse og tillit, og bidrar til nærhet at folk også kan møte topplederen. Jeg synes det var nyttig med en viss struktur, og jeg rykket derfor inn annonse i Budstikka med tidspunkt om hvor og når jeg ville være tilgjengelig, og at jeg tok imot spørsmål og kommentarer. Jeg hadde med stasjonssjefene på dette, sier Nybøe, og legger til:

Gikk også fotpatrulje

– Jeg kjenner ikke detaljene i «Coffee with a Cop», men hvis det ligner på noe av dette, synes jeg det er en fin ting. Jeg gikk også fotpatrulje fra tid til annen, men da blir kontakten med folk ikke så strukturert som når man rykker inn annonse på forhånd.

Også ordfører Lene Conradi støtter Rune Glomseth på Politihøgskolens forslag:

– Det er veldig positivt! Alle offentlige instanser bør tenke innovativt og kommunisere med innbyggerne. Jeg tror på møteplasser med publikum. Så jeg vil si: Det skal vi teste ut, sier Lene Conradi.

Hun og Nybøe utvekslet erfaringer om sine «timer» før han gikk av.

– Jeg tror han hadde gode opplevelser. Vi heiet på hverandre. Jeg har tro på konseptet overfor alle. Du har et ansvar for et område, du trenger kunnskap. Dette er grasrotkunnskap. Jeg føler lokalsamfunnet på pulsen når jeg har dette, sier Lene Conradi.