Pensjonist fra Rena taler ulvens sak i retten

Tore Hauge fra Rena i Åmot kommune ble «bygdas stemme» da dyrerettighetsorganisasjonen NOAH arrangerte demonstrasjon mot ulvejakta i januar. Hauge mener han representerer mange som ikke tør si fra at de ønsker ulv i naturen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tore Hauge fra Rena i Åmot kommune ble «bygdas stemme» da dyrerettighetsorganisasjonen NOAH arrangerte demonstrasjon mot ulvejakta i januar. Hauge mener han representerer mange som ikke tør si fra at de ønsker ulv i naturen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må lære oss å leve med rovdyra, mener Tore Hauge fra Rena. Nok en gang skal han forsvare ulvens rett til å leve, denne gang i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar sto 63-åringen foran Stortinget for å vise at det fins ulvetilhengere i Østerdalen, midt i rovdyrets kjerneområde. Nå har WWF Norge innkalt ham som vitne i saken der organisasjonen anklager staten for å skyte så mange ulv at hele bestanden er truet. Saken behandles av Oslo tingrett denne uka.

– Jeg kan kanskje representere alle de tause stemmene som ikke tør å stå fram, svarer pensjonisten på spørsmål om hva han tror han kan bidra med i saken.

Aktuelt: Død ulv til tingretten

Sterke interesser

Han hevder politikere og skogeiere som vil leie ut jaktterreng, får lov å stå fram som om de representerer hele bygda, men at det fins mange som mener noe annet. Likevel forstår han at folk kan bli redde når ulven kommer tett på.

– Men det er jo snart farlig alt som er ute i naturen. Vi må lære oss å leve med disse store rovdyrene, ikke bare ulven, sier Hauge til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv ser han ulvespor utenfor huset og traff på en bjørnefamilie – en binne med to unger – ikke langt fra postkassa si, uten å bli redd.

Reportasje: Bli med på ulvejakt i serbiske skoger

Han reagerer sterkt på at de to flokkene kjent som Julussa og Osdalen ble felt. De holdt til i et område med lite beitedyr og med god tilgang til elg og annet vilt.

– Det er de to flokkene det er minst konflikt med. At de skjøt dem, viser hvor galt det er med forvaltningen, sier han.

Aktuelt: Rekordmange ulv felt i lisensjakta

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterke reaksjoner

Det har kostet å tale ulvens sak i det mest ulvetette området i Norge. Under ulvedemonstrasjonen i januar fortalte han NTB at det ble dumpet lass med søppel på trappa.

Etterpå rådet vennene ham til å holde seg unna sosiale medier. Det som sto der, var for stygt. Men på butikken fikk han høre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble kalt tosk og bedt om å flytte ut av bygda. Det var ikke noe gøy å oppleve, det går innpå deg, sier han.

Staten avviser WWFs påstander om at lisensjakta slik den praktiseres, bryter med naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Saken går i Oslo tingrett fram til fredag.

Aktuelt:

Merkingen av ulv avsluttes av hensyn til hjort og andre dyr

Ulv i Belgia for første gang på 100 år

Én ulv sto bak økning i saueskader