Ordføreren i Sør-Varanger klaget på pågående PST-rekruttering

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger, her ved siden av Frode Bergs bilde på en norsk grensestolpe som er plassert rundt i Kirkenes, sier han er kritisk til pågående rekruttering fra PST. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger, her ved siden av Frode Bergs bilde på en norsk grensestolpe som er plassert rundt i Kirkenes, sier han er kritisk til pågående rekruttering fra PST. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn som jobbet i Murmansk skal ha blitt kontaktet som mulige informanter for PST. Ordfører i Sør-Varanger reagerte på det han mente var farlig praksis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Frode Berg-saken som bakteppe, snakker ordfører Rune Rafaelsen (Ap) ut om hendelser som han tok opp for åtte-ni år siden. Han opplevde den gang at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) drev for pågående rekruttering i regionen, skriver Aftenposten.

– Jeg fikk på ganske kort tid to klager fra to norske statsborgere som hadde jobber i Murmansk, om at PST hadde kontaktet dem og bedt de om å bistå med «tjenester» og informasjon om norsk-russiske forhold, sier han.

Rafaelsen kontaktet ledelsen ved daværende Øst-Finnmark politidistrikt i Kirkenes. Ved en annen anledning klaget han en PST-ansatt inn for et annet, ikke navngitt politidistrikt.

– Jeg påpekte at det PST drev med var meningsløst og direkte farlig for nordmennene. Hvis russiske myndigheter hadde sett eller forstått hva som foregikk, kunne dette satt disse personene i en farlig situasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorrådgiver Martin Berntsen i PST kommenterer kritikken ved å si at jobben til PST er å tegne et mest mulig korrekt trusselbilde.

– For å gjøre det må vi snakke med folk. Det gjorde vi for ti år siden, det gjør vi i dag og det vil vi fortsette å gjøre. Når det gjelder hva som kan ha skjedd i Sør-Varanger for ti år siden, så har jeg ingen kommentar til det.

Lees også: Frode Bergs kone ber E-tjenesten skamme seg