Brødre frifunnet for barnevoldtekt tilkjent halv erstatning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre syriske brødre som ble frifunnet for voldtekt av en 13-åring er tilkjent erstatning etter at de satt over ett år i varetekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De faste satsene som gjelder oppreisning etter å ha sittet mer enn ett år skulle normalt ha gitt de tre brødrene på 19, 20 og 24 år en erstatning på om lag 160.000 kroner, skriver Haugesunds Avis.

Sivilrettsforvaltningen halverte imidlertid denne summen ettersom den anså at de tre brødrene hadde gitt politiet gode grunner til å etterforske saken om voldtekt av 13-åringen og seksuell handling mot en jevngammel venninne i mai 2016.

De ble alle frikjent av juryen i Gulating lagmannsrett i fjor sommer etter at de anket dommene på fire år og tre måneders fengsel fra tingretten.

Frifinnelsen var ikke begrunnet, men ble tolket som at mennene hadde gjort tilstrekkelig for å forsikre seg om at de to jentene var 16 og 18 år gamle, slik jentene hadde sagt gjentatte ganger i løpet av den aktuelle kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er brødrene tilkjent fra 75.850 kroner til 80.250 kroner i erstatning fra staten.

Mens den ene av forsvarerne, advokat Erik Lea, argumenterte for at de syriske brødrene burde få erstatning over normalnivået på 160.000 kroner for ett år i varetekt, mente påtalemyndigheten at de tre ikke burde gis noen erstatning i det hele tatt. Sivilrettsforvaltningen konkluderte med å legge seg på halvparten av normalen.

For begge jentene er det søkt om voldsoffererstatning etter at brødrene ble frifunnet, men disse sakene er ikke avgjort ennå, opplyser bistandsadvokat Elisabeth Rød til Haugesunds Avis.