Solberg markerte krav til søppelfritt hav på nattevandring i Ålesund

Statsminister Erna Solberg tar en pause på et av utsiktspunktene, under nattevandringen for FNs bærekraftmål mot toppen av Aksla i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg tar en pause på et av utsiktspunktene, under nattevandringen for FNs bærekraftmål mot toppen av Aksla i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg besøkte lørdag Ålesund og fikk se hvor mye søppel som havner i havet i et av landets mest plastforurensede havneområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelser som Havforskningsinstituttet har gjort gjennom prosjektet MAREANO, viser at havområdene utenfor Ålesund er blant de mest plastforurensede områdene langs norgeskysten.

Lørdag arrangerte kommunen en oppryddingsaksjon i havnebassenget i Brosundet. Etter aksjonen ble gjenstandene som ble funnet i havet, samlet i en haug på Apotekertorget. Blant annet inkluderte det handlevogner, stoler, sykler, rullebrett, sko, plast, mobiltelefon og en haug med flasker, skriver Sunnmørsposten.

– Dette er forferdelig. Dette viser at vi har hatt for liten respekt for havet og brukt det som søppelplass. Spesielt plastavfall er et kjempeproblem som heldigvis hele verden er blitt oppmerksom på nå, sier statsminister Erna Solberg til avisa.

Statsministeren besøkte Ålesund i helga i forbindelse med Norads arrangement som belyser FNs 17 bærekraftmål, som handler om å utrydde fattigdom og stoppe forurensning. Hun var en av 5.000 personer som deltok på nattevandringen fra byparken i Ålesund og opp til fjellet Aksla for å markere behovet FNs mål. Årets vandring har ekstra fokus på bærekraftmål nr. 14 – liv under vann.

– Vi må løfte forståelsen for hvor alvorlig plastforurensinga er internasjonalt. Og vi må gjøre en jobb her hjemme for blant annet å stimulere til rydding, både blant fiskere og frivillige, sier Solberg til NRK.

Aksjonsdagen ble avsluttet med en konsert av Jarle Bernhoft på fjellet.