Meny

Hvem var krigsprofitørene?

Se diskusjonen om krigsprofitørene her. Video: Riksarkivet.
Under annen verdenskrig tjente titusenvis av nordmenn penger på å samarbeide med okkupasjonsmakten. Torsdag kveld diskuteres noen av de alvorligste sakene. 

I boken Profitørene - de ukjente landssvikerne forteller journalist og forfatter Ola Karlsen ukjente historier om nordmenn som tjente store beløp på å samarbeide med okkupasjonsmakten under annen verdenskrig, basert på dokumentasjon fra landssvikarkivet i Riksarkivet.

Torsdag møtte Karlsen professor Hans Fredrik Dahl for en samtale om krigsprofitørene i Riksarkivet i Oslo. Dahl er historiker og har forsket mye på annen verdenskrig i tillegg til mediehistorie og ideologiene i det 20. århundre.

Se samtalen i videoen øverst i artikkelen.

Samtalen ledes av professor Guri Hjeltnes.

I 1945 startet myndighetene en granskning av nesten 100.000 nordmenn for mulig landssvik. ABC Nyheter presenterte i 2015 de alvorligste økonomiske sakene i en egen artikkelserie kalt De ukjente landssvikerne.

ABC Nyheter fikk i februar 2017 eksklusiv tillatelse til å publisere ett kapittel fra Karlsens bok Profitørene - de ukjente landssvikerne . Les kapittel 12 «Bli en ekte nordmann!», historien om Lars Andersen, her.

Les også professor Tore Prysers anmeldelse av boken her: Om profitører

Vi gjør oppmerksom på at Ola Karlsen er journalist i ABC Nyheter. 

Populært