Meny

Uklart om norsktrent milits kjempet mot Assad

Se video: Se statsminister Erna Solbergs svar angående norsktrente opprørere i Syria.
Statsministeren kan ikke svare på om militser Norge støttet i Syria, kriget mot Assad-regimet samtidig som de ble trent opp av norske soldater.

– Hvis du vil gå så detaljert inn i spørsmålene, må du spørre Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun viser til at Norge 20. oktober i fjor, ett år etter at oppdraget startet, avsluttet det og flyttet det til Irak.

– Men du kan ikke utelukke at norsktrente militser i perioden fra treningen startet høsten 2016 til den ble avsluttet i fjor høst, også kjempet mot Assads styrker?

– Jeg kan ikke kommentere det, sier Solberg.

Skandale

Tirsdag meldte Klassekampen at opprørere i Syria som angivelig er blitt trent av norske soldater, sier de nå først og fremst kjemper mot styrkene til landets president Bashar al-Assad. Det får flere politikere til å reagere.

I forkant av onsdagens spørretime kalte Rødt-leder Bjørnar Moxnes saken en skandale.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller saken en skandale. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er nok den største skandalen i Solberg-regjeringens tid. De har villedet Stortinget og folket om de væpnede gruppene som norske styrker har trent og støttet, sier Moxnes, som også sørget for at nettopp dette ble tema spørretimen.

Aktuelt: Moxnes til Solberg: – Angrep på Syria er ille og farlig

IS var målet

Militsene som ble trent opp av norske soldater, skulle kjempe mot IS, ikke mot president Bashar al-Assads styrker i Syria. Saken har vært beskrevet i detalj i Klassekampen de siste dagene og ble tema i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Kilder i opprørsgruppene er overfor avisen klare på at de hele tiden har kjempet ikke bare mot IS, men også mot Assad.

– Har regjeringen vært klar over at militser trent av norske soldater driver krig for regimeskifte, eller er dette helt ny informasjon? Og hva har regjeringen gjort for å undersøke og forsikre seg om at treningsoppdraget utføres i tråd med mandatet? spurte Rødt-leder Moxnes i spørretimen.

Aktuelt:   – Assad har skjønt at Vesten foretrekker hans stabilitet

– I tråd med mandat

Også Senterpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne krever svar på disse spørsmålene.

– Treningsoppdraget som norske soldater var på i Jordan, er oppfylt i tråd med den informasjonen Stortinget har fått, det som er opplyst utad, og det som er sagt fra denne talerstolen tidligere, var svaret fra Solberg.

Hun minnet om sin advarsel da Stortinget behandlet den norske militære støtten høsten 2016:

– Jeg vil gjenta at vi aldri kan ha noen absolutt garanti for hvor lojaliteten til lokale aktører vil ligge i fremtiden.

Aktuelt:   Macron med kraftfull advarsel mot nasjonalisme i Europa

Ikke fornøyd

Verken Moxnes eller SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd med Solbergs svar.

– Jeg er overhodet ikke trygg på at disse militsene ikke har drevet regimeskiftekrig i flere år – at de har fått trening av norske soldater og så gått inn i borgerkrigen. Det er noe helt annet enn det som var mandatet, sier Moxnes til NTB.

Han mener saken åpenbart må undersøkes videre.

– Vi må komme til bunns i hvor god kontroll regjeringen faktisk har når den sender norske soldater ut i farlige oppdrag, sier Lysbakken til NTB.

Han viser til at SV gikk mot Syria-oppdraget fordi man ikke visste nok om de gruppene som skulle trenes opp, og hva de kunne finne på senere.

– Det er ikke noe illegitimt i å kjempe mot Assad. Men Norge skal ikke ha en rolle i borgerkrigen i Syria.

Aktuelt:  Asylsøkere utsettes for grove overgrep i Jemen

Bombing og folkerett

Også helgens bombeangrep mot Syria fra USA, Storbritannia og Frankrike ble tema da Solberg var i Stortinget.

Norske myndigheter har sagt at de «forstår» angrepet, men samtidig støttet det gjennom et konsensusvedtak i NATO.

Folkerettsekspertene Malcolm Langfjord og Geir Ulfstein fra Universitetet i Oslo slår i Aftenposten fast at missilangrepet var ulovlig, og at folkeretten ikke gir grunnlag for preventive militære tiltak, selv ikke mot grove krigsforbrytelser.

– Vi har ikke gjort en selvstendig vurdering av folkeretten, sier Solberg, som ser argumenter både for og mot at angrepet var i strid med folkeretten.

– Men vi hadde foretrukket at det hadde vært en granskning på forhånd, la hun til.

Norge deltok ikke selv i angrepet og var heller ikke konsultert på forhånd, ifølge Solberg.

Populært