Meny

Stor snøskredfare i Nordland

En mann omkom i snøskredet i Sydalsfjellet i Lofoten første påskedag. Fortsatt er det betydelig skredfare i området. Foto: Eric Fokke / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Flere områder i Nordland vil ha snøskredfare på nest høyeste nivå torsdag. Ofotbanen er stengt etter snøskred.

Ifølge Varsom.no har Ofoten, Salten og Svartisen i Nordland et rødt farenivå torsdag. Mer nedbør, mildvær og fravær av nattefrost vil øke faren for at de vedvarende svake lagene blir svekket slik at store skred kan gå, melder Norges vassdrags og energidirektorat (NVE).

Ofotbanen er tirsdag ettermiddag stengt på grunn av flere nye snøras, noe som vil ramme strekningen Katterat og Bjørnfjell. Mannskap er på vei ut for å vurdere omfang og sikkerheten, meldte Bane Nor ved 18-tiden.

Smeltende snø gjør at rasfaren er stor flere steder i landet. Det er meldt betydelig snøskredfare tirsdag og onsdag i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Sør-Troms, Indre Troms, Lyngen, Tromsø, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen, Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre og Jotunheimen.

I flere av disse områdene er det ventet at noen middels store eller store naturlig utløste skred kan forekomme. Tirsdag varsles det at noen skred allerede har gått.

Fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol i Sogn og Fjordane er tirsdag steng ved Stondaltunnelen som følge av et snøras, opplyser Vegtrafikksentralen Vest. På grunn av fare for flere skred, vil ikke veien ble åpnet før tidligst onsdag.

En mann ble tirsdag ettermiddag lettere skadd da han ble tatt av et mindre snøras ved Hundorp i Oppland, opplyser Innlandet politidistrikt. Politiets lavinehunder har søkt i området, og det er ikke opplysninger om savnede.

De siste ukene har det vært over 25 snøskredhendelser i Nord-Norge, men det normalt går det to-tre skred i denne perioden.

Populært