Overlege mener nedbyggingen av sengeplasser setter liv i fare

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste 30 årene har det blitt 50 prosent færre sengeplasser på norske sykehus. Det fører til at syke folk sendes hjem før det er forsvarlig, mener overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den nyeste tilgjengelige statistikken fra SSB, som er fra 2014, var mer enn ni av ti senger i bruk på en vanlig dag ved norske sykehus, skriver VG. Samtidig har antallet norske sykehussenger blitt redusert med 50 prosent de siste 30 årene.

Sven Erik Gisvold, NTNU-professor og overlege ved Anestesiavdelingen ved St. Olavs hospital, har bestemt seg for å ta et oppgjør med nedbyggingen av norske sykehus rett før han går av med pensjon.

– Nedbyggingen må stoppe. Pasienter sendes hjem, må snu i døren, eller skrives ut for tidlig – fordi det ikke er plass. Det setter liv i fare, sier Gisvold til VG.

Overlegen har ingen statistikk å vise til som belegg for påstanden, men sier han selv har sett tilfeller av at pasienters liv har blitt satt i fare på grunn av sprengt kapasitet. Flere av historiene dro han fram på en tordentale på årsmøtet til Helsetjenesteaksjonen nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, sier at selv om antall senger er redusert, har det vært en økning i pasientbehandlingen de siste årene, med mer bruk av dagbehandling og polikliniske konsultasjoner.

– Reduksjonen i senger skyldes blant annet endring i medisinsk teknologi og overgang til dagkirurgi. Alle helseforetakene skal utarbeide planer for hvordan de vil utvikle sin virksomhet for å møte fremtidig behov for helsetjenester. Da er det avgjørende at sykehusene blant annet ser på beleggsprosenten, sier hun.

Aktuelt: Flere bekymret for framtidens helsevesen