Meny

Noregs Mållag krever høring om nye fylkesnavn

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har forsvart å ikke ha en høringsrunde i forbindelse med nye fylkesnavn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Leder i Noregs Mållag, Magne Aasbrenn, krever en høringsrunde i forbindelse med de nye fylkesnavnene «Vestland», «Innlandet» og «Viken».

Han opplyser at Noregs Mållag reagerer sterkt på de foreslåtte fylkesnavnene.

– Det har lenge vært klart at disse navnene er svært omdiskuterte, og derfor er de uten tvil omfattet av kravet om å bli sendt på høring, sier Aasbrenn, som mener kompromisset «Vestland» er det verste eksemplet.

Organisasjonen, som hadde landsmøte denne helgen, ber også Stortinget om å legge stor vekt på navnefaglige råd.

– Da dagens fylkesnavn ble vedtatt i 1918, var det et resultat av en større faglig utredning, en omfattende høringsrunde og en grundig politisk prosess. Det er en gåte for Noregs Mållag at myndighetene ikke har prioritert dette i 2018, sier Aasbrenn i en pressemelding.

Kritikk fra jurist

I forrige uke sa universitetslektor Jon Christian Fløysvik Nordrum ved Universitetet i Oslo, at endringsforslagene burde gjennom en høringsrunde. Han omtalte også regjeringens framgangsmåte som «ikke juridisk holdbar».

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har forsvart regjeringens valg om å ikke ha noen høringsrunde og har vist til at det har vært en langvarig høringsprosess med fylkestingene og at også Språkrådet er blitt hørt.

Les også:   Fylkes-sammenslåinger utløser full strid om vannkraft-formuer

Omfattende sammenslåing

Navneendringene kommer etter at Stortinget i fjor vedtok å slå sammen 13 fylker til 6. De berørte fylkeskommunene er Vest-Agder og Aust-Agder, Buskerud, Akershus og Østfold, Telemark og Vestfold, Hordaland og Sogn og Fjordane, Oppland og Hedmark, Troms og Finnmark.

Regjeringen har foreslått følgende navn for de seks nye fylkene: Agder, Viken, Vestfold og Telemark, Vestland, Innlandet og Troms og Finnmark.

Les også:   Kan kjernekraft redde verden?

Populært