Meny

Jon Michelet er død

Forfatter Jon Michelet er død, 73 år gammel.

Det bekrefter forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober Forlag til VG.

– Han døde sent i går kveld, sier Engelstad til VG.

Forfatteren har de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor sommer et tilbakefall.

Fakta om Jon Michelet

• Jon Michelet ble født i Moss 14. juli 1944. Forfatteren etterlater seg en kone og fire døtre.

• Han studerte ved journalistskolen i Oslo, og var en aktiv skribent selv da han jobbet som sjømann og bryggearbeider. Siden har han vært programleder, politiker, journalist og forfatter.

• Jon Michelet har i flere tiår vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere.

• Michelet debuterte litterært i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal». I samme periode ble han ulovlig overvåket av Politiets overvåkingstjeneste for bånd til kommunistiske AKP.

• Han skrev bøker som «Mellom barken og veden» (1975), «Jernkorset» (1976), «Hvit som snø» (2009), «Thygesens terrorist» (1989), «Den frosne kvinne» (2001) og storverket «En sjøens helt» (2012-2018).

• Michelet fikk priser som Rivertonprisen, Språklig samlings litteraturpris, Østfoldprisen, Anders Jahres kulturpris og Erik Byes Minnepris.

• Forfatteren fikk i 2017 kreft i svelget og ble behandlet på Radiumhospitalet i Oslo. Han døde 14. april 2018.

• Michelet jobbet til det siste med det avsluttende bindet av storverket «En sjøens helt». Det siste bindet i verket, «Krigerens hjemkomst», kommer ut til høsten 2018.

Jon Michelet har i flere tiår vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere siden han debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal.

Han hadde et usedvanlig stort nedslagsfelt og utga en lang rekke romaner, krimbøker, skuespill, en barnebok, ungdomsbøker, debattbøker og fem bøker fra VM i fotball fra 1982 til 1998 sammen med Dag Solstad.

De siste årene markerte han seg med sitt storverk om norske sjøfolks innsats under 2. verdenskrig.

I sitt yrkesaktive liv har Michelet vært sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen, skriver forlaget Oktober i sin presentasjon av forfatteren.

Kondolansene har søndag kommet fra alle kanter av norsk offentlighet, også fra regjeringen.

– Det er en av de største forfatterne vi har som nå har gått bort. Det er et kjempetap, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) til VG.

– Det er trist, veldig trist. Ikke minst fordi han var en veldig produktiv forfatter de siste årene om krigsseilerne, sier statsminister Erna Solberg (H).

Det litterære miljøet i Norge er  også i sorg etter nyheten om Michelets dødsfall.

– For oss kolleger i krimlitterære Norge er det en bauta som nå har gått bort. Sammen med Gunnar Staalesen var Michelet på 1970-tallet med på å bane veien for den nye norske krimbølgen. Men Jon var mer enn bare en krimforfatter. Han var også en samfunnsengasjert og en politisk opptatt mann. Jeg husker han også som en varm og god kollega, sier forfatter Tom Egeland til NTB.

Forfatter Tove Nilsen var en nær venn av Michelet. Hun beskriver han som et stort, varmt og raust menneske.

– Vi har jobbet sammen siden vi var unge. Jeg kommer til å savne ham så veldig, sier hun til Bergens Tidende.

Michelet var tidligere ansvarlig redaktør i Klassekampen og jobbet tett med nåværende redaktør, Bjørgulv Braanen.

– Han var en utrolig varm og raus person, jeg tror knapt jeg har møtt noen som var hadde mer omtanke for folk enn ham. Jon betydde mye for redaksjonen og for meg også, sier Braanen til NTB.

Jon Michelet ble født i Moss 14. juli 1944.

Michelet var gift med Toril Brekke og har fire døtre.

Populært