Meny

Politiet bekrefter: Birgitte Tengs' fetter ikke mistenkt i ny etterforskning

Minnestein på stedet hvor Birgitte Tengs ble drept. Foto: Alf Ove Hansen, NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Politiet bekrefter at Birgitte Tengs' fetter aldri har hatt status som mistenkt i den fornyede etterforskningen av drapssaken.

Den tidligere drapstiltalte fetteren har aldri vært mistenkt etter at etterforskningen av Tengs-saken ble gjenopptatt – og politiet ser nå helt bort fra tilståelsen mannen kom med tidlig i drapsetterforskningen. Det kommer fram i et brev fra Sørvest politidistrikt som advokat Arvid Sjødin mener renvasker fetteren, ifølge Stavanger Aftenblad.

«Politiet bekrefter samtidig at NN (navnet på Birgitte Tengs’ fetter) ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforskning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken», skriver påtaleansvarlig Lars Ole Berge i brevet til fetteren.

Den fornyede etterforskningen er kommet i gang etter at cold case-gruppen til Kripos gikk igjennom saken, og det ble nedsatt en egen etterforskningsgruppe med folk fra Kripos og Sørvest politidistrikt.

– Det er cold case som har frikjent min klient. De ser bort fra den falske tilståelsen. Håpet er nå at også domstolene kan forstå hva en falsk forståelse er, sier Sjødin, som sent onsdag kveld fikk fortalt sin klient om brevet.

Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept på Karmøy i mai 1995. I januar i år, ett år etter at etterforskningsgruppen startet sitt arbeid, opplyste etterforskerne at de ikke hadde funnet grunn til å rette mistanke mot noen personer.

Fetteren ble frikjent da straffesaken ble behandlet i retten, men dømt i den sivile prosessen til å betale erstatning til Tengs' foreldre. Erstatningsdommen er senere opphevet etter behandling i Menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Birgitte Tengs-saken:

* Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet på Karmøy 6. mai 1995.

* To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine.

* Fetteren anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag.

* Fetteren har flere ganger forsøkt å få saken gjenopptatt uten hell.

* Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren, fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

* I fjor ble det skapt ny interesse for saken både gjennom en bokutgivelse og gjennom VGs podkast «Uløst».

* Birgitte Tengs-saken blir nå den første saken som tas opp av den nye cold case-enheten i Kripos.

Les også:  60 avhørt om drapet på Birgitte Tengs

Populært