Meny

Gjør deg klar for vårsol og tosifret dagtemperatur

Folk nyter solen ute på Huk på Bygdøy. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Vinteren er i ferd med å slippe taket og meteorologene spår opp mot femten varmegrader i dagene som kommer. Men ikke dropp vinterjakka riktig ennå.

Selv om det fremdeles er kaldt på Finnmarksvidda, ble det meldt om temperaturer over null langs hele kysten i går. Rogaland opplevde tosifret antall varmegrader, og i slutten av uken er det spådd tosifret i hele Sør-Norge. Varmest blir det på Vestlandet.

– Nå kommer våren. Vi venter mye pent vær og tosifrede dagtemperaturer på Vestlandet og mange steder på Østlandet, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Yr.

Tosifret flere steder

Årsaken til at vi nå opplever en stadig varmere tid, er et høytrykk som bygger seg sakte, men sikkert opp over Skandinavia. Det resulterer i vårstemning fra sør til nord.

Sjekk været der du bor

– Slik det ser ut nå vil det bli veldig mye fint vær, nesten hele uken. Jeg kan si at det blir generelt fint vær i hele landet fra Nordland og sørover , sier vakthavende meteorolog Lillian Bergheim i StormGeo til VG.

(Saken fortsetter under)

Fredag og lørdag skal bli de beste dagene, med temperaturer enkelte steder som kan gi den gode følelsen av sommer i lufta.

– På Vestlandet stiger temperaturen opp mot 12–15 grader på torsdag og fredag, så det blir varmest her. På Østlandet gjør en nordøstlig vind at det blir litt kjøligere, opp mot 10 grader når vi nærmer oss torsdag, sier Bergheim til VG.

Les også:   Er fruktsukker sunnere enn vanlig sukker?

Store svingninger

Men varme dager til tross, så kommer klarværet til å medføre store temperatursvingninger i løpet av døgnet. Det er med andre ord ingen grunn til å pakke bort vinterklærne eller legge om til sommerdekk riktig ennå.

– Det er fare for nattefrost hele uken i de indre delene av Vest- og Sørlandet, og på Østlandet, advarer Storm-meteorolog Lillian Bergheim til TV2.

Rafael Escobar Løvdahl sier til Yr at vinteren vil holde stand i nord, til tross for at vi nå går mot varmere tider.

– Nord-Norge, spesielt fra Troms og oppover, blir liggende nord for høytrykket og vil få pålandsvind inn fra havet med nedbør og snøbyger. Temperaturen vil gå opp også her, men været vil bli en vinterlig miks, sier Løvdahl.

Les også:   Flere samlivsbrudd, men også nye forhold etter fedmeoperasjon

(Saken fortsetter under)

Spår kraftig pollenspredning

Samtidig som varmegradene kryper oppover, begynner mange pollenallergikere å grue seg til tiden som ligger foran dem med rennende nese, røde øyne og tette luftveier. Med de varslede høye temperaturene, vil pollenspredningen for alvor begynne de nærmeste dagene.

Tidligere denne uken gikk forsker Hallvard Ramfjord ved institutt for biologi ved NTNU ut og advarte om at de lave temperaturene i vinter og tidlig på vårparten har medført utsatt blomstring. Dette kan i sin tur føre til at spredningen av pollen blir kraftigere enn vanlig når den først setter i gang.

– Det vil kunne bli frigjort ganske mye pollen på relativt kort tid i startfasen, først og fremst fra or og hassel. Virkningen for allergikere vil være at eksponeringen blir mye kraftigere enn den ville vært ellers , sier Ramfjord til NRK.

Også pollenspredningen fra selje, pil og vier vil kunne bli kraftigere når blomstringen setter i gang. Forskeren tror likevel at det bli en ganske normal sesong for gress- og bjørkepollen.

Les også:  Ingen effekt av å vaksinere seg mot pollen på våren

Populært