Meny

Tillitsvalgt i Hæren advarer mot svekket kampkraft

Regjeringen har gått inn for at soldatene i 2. bataljon, som i dag utgjør én av tre bataljoner i Hærens kampstyrke, skal erstattes med sivile som skal kalles inn til årlige øvelser og om Norge havner i krig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Om Norge kutter én av tre bataljoner i Hærens kampstyrke, vil kampkraften svekkes hos de to som blir igjen, mener hovedtillitsvalgt i Hæren, Pål B. Nygård.

Regjeringen har gått inn for at soldatene i 2. bataljon, som i dag utgjør én av tre bataljoner i Hærens kampstyrke, skal erstattes med sivile som skal kalles inn til årlige øvelser og om Norge havner i krig.

Nygård sier til Aftenposten at om bataljonen kuttes, vil totalt 1.900 av kampstyrken og støttepersonellet bli flyttet over til mobiliseringsstyrker.

I et internnotat, som avisen viser til, varsler Hærstaben at en slik bataljon «ikke vil ha noen umiddelbar reaksjonsevne». Den kan tidligst være i aktivitet etter ti dager, og den kan ikke settes inn noe annet sted i landet enn i Indre Troms uten «betydelige forberedelser og tidsforbruk». Hæren anbefaler dermed sterkt at 2. bataljonen opprettholdes.

Forsvarspolitisk talsmann i Høyre, Hårek Elvenes, sier bildet Hærstaben og Nygård tegner strider mot utredningen av landmakten.

– Der konkluderte man med at løsningen som er planlagt gir en hær med større operativ evne større deler av året, sier han, men legger til:

– Dersom det viser seg at det ikke er nok materiell til den hærstrukturen som er vedtatt, må man se nærmere på dette. Vi skal ikke ha en papirhær.

(©NTB)

Populært