Helomvending om forlik fra Ap og Høyre

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Høyre/Frp-regjeringen har forvaltet forlikene de har inngått sammen på en dårlig måte, og det gjør at partiet vil være mer kritiske til å inngå flere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Høyre/Frp-regjeringen har forvaltet forlikene de har inngått sammen på en dårlig måte, og det gjør at partiet vil være mer kritiske til å inngå flere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet har mistet noe av lysten på brede forlik, og Høyre-toppene er opprørt. For tre år siden raljerte Høyre over stadige forliksinvitasjoner fra Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På område etter område ber Arbeiderpartiet om brede forlik på Stortinget. Det må skyldes mangel på egne politiske løsninger, sa Høyres daværende parlamentariske nestleder Nikolai Astrup til NTB i november 2015.

Han ramset selv opp en liste over elleve forlik Ap har tatt initiativ til eller aktivt sluttet opp om: Bondeforlik, medieforlik, klimaforlik, forsvarsforlik, bistandsforlik, skoleforlik, sykehusforlik, politiforlik, skatteforlik, asylforlik og filmforlik.

– Noen av disse forlikene er fornuftige og nødvendige, men samlet tegner de et bilde av et parti uten egne ideer, sa Astrup.

Uro i Høyre

Snaut tre år senere er situasjonen snudd helt på hodet. Nå er Høyre-topper som Bent Høie, Jan Tore Sanner og Henrik Asheim urolige og bekymret for signalene fra Ap-ledelsen om at partiet har mistet noe av lysten på å inngå nye, brede forlik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker som Arbeiderpartiet forlater ansvarlighetslinjen og legger opp til mer krangling framfor å ta ansvar, sier Sanner til NRK. Høyres andre nestleder Bent Høie slo fast overfor Aftenposten at signalene fra Ap i realiteten innebærer at partiet vil sette egne interesser framfor landets.

– Evnen til brede forlik har vært et adelsmerke ved norsk politikk, sa Høie.

Nye signaler fra Ap

Også fra Arbeiderpartiet kom det stikk motsatte signaler om lysten på forlik for tre år siden. Den gang svarte daværende Ap-nestleder Trond Giske på utspillet fra Astrup med å slå fast at Høyre kunne vente seg flere og ikke færre forliksinvitasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bli flere invitasjoner til forlik fra vår side – også i tilfelle vi skulle komme til regjeringsmakt i 2017, sa Giske til NTB. Han avviste at de mange forliksinvitasjonene hadde med mangel på politiske ideer å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår motivasjon er å finne fram til samlende løsninger og sikre langsiktighet i viktige spørsmål. Politikken blir bedre av forlik, sa Giske.

Mindre lyst

Allerede i september i fjor varslet Ap-leder Jonas Gahr Støre at partiet ville være mer tilbakeholdent med å søke forlik med regjeringen enn hva tilfellet var i forrige periode.

Budskapet ble gjentatt av partisekretær Kjersti Stenseng i helgen og av Støre selv da han gjestet Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen. Der beskrev han dårlige erfaringer med regjeringens oppfølging av flere forlik, som politireformen, reformer innen innvandring og integrering samt forsvarsforliket.

– Jeg har ikke satt noe måltall på forlik, og vi inngikk forlik forrige periode som jeg står ved. Men Høyre/Frp-regjeringen har forvaltet forlikene på en dårlig måte, og det gjør at vi vil være mer kritiske til å inngå flere, framholdt han i et intervju med Klassekampen samme dag.