Meny

Venstre egger til kamp om bioteknologi

Venstrepolitiker og statssekretær Sveinung Rotevatn har leder arbeidet med partiets teknologiresolusjon, som skal behandles på landsmøtet til helgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
KrF liker ikke Høyres nye kurs om eggdonasjon. Men Venstre vil gå enda lenger og både åpne for eggdonasjon for enslige og surrogati som vennetjeneste.

– I vårt arbeid går vi inn for eggdonasjon for enslige. Vi åpner også opp for altruistisk surrogati, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Han har ledet partiets arbeid med en rekke nye teknologiforslag, også innen bioteknologi, som Venstres landsmøte i helgen skal ta stilling til.

– Teknologien gir nå flere motiverte foreldre muligheten til å få barn og flere barn muligheten til en god oppvekst. Det er på tide at Norge liberaliserer vårt svært konservative regelverk på dette området, sier Rotevatn, som er statssekretær i Justisdepartementet.

«Strekk i laget»

Men landsstyremedlem Inger Noer fra Hedmark Venstre har tatt dissens og ønsker å stryke punktet om å åpne for eggdonasjon for enslige, fordi det innebærer en kombinasjon av to ulike teknikker.

– Enslige kvinner vil trenge både eggdonasjon og sæddonasjon. Menn vil trenge eggdonasjon og surrogati. På denne måten innebærer eggdonasjon at man fjerner seg mer fra den naturlige måten å lage barn på, sier hun til NTB.

Noer viser for øvrig til at Venstre i fjor vedtok å arbeide for eggdonasjon, kunstig befruktning for enslige og altruistisk surrogati. Ikke noe av dette er foreløpig lovlig i Norge.

– Også i Venstre er det et visst «strekk i laget» i etikk-spørsmål. Jeg synes det er rimelig å la disse tre vedtakene modne noe i partiet før man eventuelt går videre, sier Noer.

KrF-skuffelse

Mens Venstre nå sitter i regjering, står KrF på utsiden og har heller ingen samarbeidsavtale med regjeringen. KrF-nestleder Olaug Bollestad var skuffet over Høyres beslutninger sist helg.

– KrF frykter at åpning for eggdonasjon kan føre til at vi endrer syn på barnet, at vi sorterer mer og at en viktig skranke mot surrogati blir fjernet, sa hun.

Bollestad mener også det er et rimelig krav at det skal foreligge et etablert parforhold for å motta assistert befruktning.

Rotevatn respekterer KrFs holdning, men minner samtidig om at partiet er et ytterpunkt i disse debattene, og at eggdonasjon er lov i Norges naboland.

Samtidig sa Høyre nei til et forslag om altruistisk surrogati – at en kvinne bærer fram et barn for en annen kvinne som en vennetjeneste.

(©NTB)

Populært