Meny

Mæland utfordres på folkeavstemning i nord

Stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen (Sp) fra Finnmark spør kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) om hun vil ta hensyn til utfallet av folkeavstemningen i Finnmark om sammenslåing med Troms. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kommunalminister Monica Mæland (H) må møte i Stortinget tirsdag og svare på om hun vil ta hensyn til folkeavstemningen i Finnmark om sammenslåing med Troms.

– Jeg tror 90 prosent kommer til å si nei i folkeavstemningen 14. mai. Vår vilje og våre meninger må bli tatt hensyn til. Vi bor jo i Norge, ikke i et diktatur, sier stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen (Sp) fra Finnmark til NTB.

Han leder an når det nye gigantfylket Troms og Finnmark blir første sak i Stortinget tirsdag. I en interpellasjon til kommunal- og moderniseringsministeren viser Iversen til at dagens Finnmark alene er på størrelse med Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder.

Udemokratisk

– Avstandene er jo egentlig helt vanvittige, sier Iversen og viser til at en biltur fra hans hjemplass Sørvær i Hasvik kommune til Kirkenes tar 11 timer. Til sammenligning kommer du til grensa mellom Trøndelag og Nordland etter 10,5 time i bil fra Oslo.

– Så skal vi i tillegg få hele Troms å forholde oss til. Da må man spørre seg hvem som vil gidde å holde på med å representere folkestyret i et nytt tvangssammenslått Troms og Finnmark. Det vil utarme demokratiet, sier Iversen til NTB.

Et opprør

Sp-representanten, som er en av fem som er valgt inn på Stortinget fra Finnmark, mener at Mæland må ta finnmarkingene på alvor.

– Det er et enormt engasjement. Folk er opprørt og forbannet over det de opplever som en neglisjering. Vår historie og bakgrunn har vært fortiet og nedvurdert. Skal også vår vilje og våre framtidsønsker trykkes ned, eller vil Mæland lytte til det folkelige opprøret? spør Iversen.

Respektløst

Kommunalministeren ble møtt med skarpe reaksjoner fra lokale Ap-topper da hun i forrige uke kunngjorde at Troms får flertallet i fellesnemnda som skal forberede sammenslåingen av Troms og Finnmark – en region som vil bli tre ganger så stor som Viken.

Mælands oppfordring om at Finnmark snarest utnevner sine representanter til fellesnemnda ble avvist av fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap), som understreket at først skal folkeavstemningen holdes som planlagt.

– Det er svært skuffende at Mæland ikke viser respekt overfor Finnmarks befolkning og fylkesting, sa hun til NTB.

(©NTB)

Populært