Meny

Bannere med nazisymboler hengt opp i Kristiansand og Oslo

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tre personer er anmeldt etter at de skal ha hengt opp flagg og bannere med hakekors og nazisymboler i Kristiansand. Også i Oslo ble det hengt opp bannere.

Politiet fikk melding fra flere vitner om hendelsen i Kristiansand tidlig mandag morgen, på årsdagen for tyskernes invasjon i 1940. Klokka 4.55 hengte tre svartkledde personer opp et naziflagg på Varoddbrua i innkjøringen til Kristiansand.

– Flere bannere med nazisymboler var hengt opp, blant annet i Sørlandsparken. Videre var det hengt opp en del løpesedler med høyreekstreme og fremmedfiendtlige ytringer på en del busstopp, sier operasjonsleder Linn Andresen i Agder politidistrikt til NTB.

Også på politihuset i byen ble det hengt opp naziflagg.

Stanset tre personer

Utenfor freds- og menneskerettighetssenteret Arkivet i Kristiansand var et flagg med hakekors hengt opp i en flaggstang. Andresen forteller at banneret ved Sørlandsparken var om lag tre meter langt.

– Politiet fikk stanset tre personer som var i besittelse av en del utstyr, og som er anmeldt etter straffelovens bestemmelser om hatefulle ytringer, sier operasjonslederen.

De tre er kjent for politiet fra tidligere og skal være knyttet til gruppen Nordfront, skriver Agder politidistrikt i en pressemelding. De er nå anmeldt for å ha hengt opp flagg med hakekors og bannere med nazisymboler flere steder.

– Saken blir etterforsket. Det ser ut til at dette er straffbare ytringer som vil kunne medføre bøter, sier etterforskningsleder Petter Sandell.

Tre bannere i Oslo

Også i Oslo har politiet fått meldinger om nazi-bannere.

– Vi har fått flere meldinger om at nazi-bannere er hengt opp på Vestre Gravlund og Besserud i Oslo, samt i Kirkeveien i Asker. Politiet har rykket ut til alle tre steder for å fjerne bannerne, og det vil bli utferdiget anmeldelse, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Hun sier at det dreier seg om tre like bannere, og at det trolig er samme personer som har hengt dem opp.

(©NTB)

Populært