Delstatsmyndighetene i Brasil ut mot Hydro

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt steile fronter mellom Norsk Hydro og delstatsmyndighetene i forbindelse med Alunorte-anlegget i Brasil. Mandag holder Hydro pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var etter et kraftig regnskyll 17. februar at hundrevis av familier som bor ved anlegget, fikk drikkevannet sitt forurenset. Drøye to uker senere ble aluminiumsraffineriet pålagt å halvere produksjonen.

Forhandlingene mellom Norsk Hydro og delstatsmyndighetene brøt sammen i forrige uke. Forhandlingene var ment å munne ut i en avtale som skulle la Hydro gjenoppta produksjonen, mot at selskapet skulle gå med på en rekke krav fra myndighetene.

Nå sier statsadvokat Ubiratan Cazetta til Dagens Næringsliv at han ikke ser hvordan Hydro skal klare å få Alunorte-anlegget på rett kjøl igjen.

– Det vi har sett hittil, er at selskapet benekter at det har hatt noen problemer, etterfulgt av at det likevel innrømmer utslipp. Det gir lite tillit. Vi håpet på en åpen prosess med alle fakta på bordet for å finne trygge løsninger. Siden vi ikke har fått det, går saken nå til domstolene, sier Cazetta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstatsmyndighetene har saksøkt Norsk Hydro for den angivelig giftige lekkasjen fra raffineriet. Søksmålet beløper seg til rundt 600 millioner kroner. Alunorte har imidlertid sendt inn motsøksmål ettersom de bestrider den forskningsmessige gyldigheten i rapporten myndighetene bestilte fra anlegget.

Mandag holder selskapet pressekonferanse og presentasjon av intern og ekstern gjennomgang av situasjonen ved raffineriet både i Oslo og i Brasil.