Selvsikker Solberg avviser Aps valganalyse

Høyre-leder Erna Solberg er fornøyd med eget parti etter helgens landsmøte. Lørdag ble hun gjenvalgt som leder for to år og partiet begynner nå forberedelsene til neste års lokalvalg.
Høyre-leder Erna Solberg er fornøyd med eget parti etter helgens landsmøte. Lørdag ble hun gjenvalgt som leder for to år og partiet begynner nå forberedelsene til neste års lokalvalg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) tror ikke en døyt på Arbeiderpartiets egen analyse av valgnederlaget i fjor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partileder Solberg er den ubestridte «Høyre-stjerna» i et parti som ubeskjedent sikter mot fortsatt makt etter helgens landsmøte.

Selv nederlaget i debatten om eggdonasjon kunne Solberg smile av da hun rundet av landsmøtet på Gardermoen søndag ettermiddag.

– Gratulerer til Unge Høyre og kvinnenettverket med nederlaget dere påførte partiledelsen, sa statsministeren.

Rusten røst

Høyre-forbudet mot nachspiel som ble vedtatt etter vinterens metoo-saker påvirket ikke Solberg personlig – det er nemlig flere år siden hun deltok på noe slikt under et landsmøte.

– Jeg er glad for å lede et parti som liker store og krevende oppgaver, oppsummerte statsministeren søndag med en stemme som var så rusten at hun forsikret om at hun var en av de første som gikk til sengs lørdag kveld.

At enkelte journalister noe kritisk har omtalt Høyre-landsmøtet som kjedelig fritt for krangler, går heller ikke inn på Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står skulder til skulder også når det stormer, fastslo hun.

Moderert

Underveis kunne hun slå seg til ro med at landsmøtet i stor grad gjorde jobben med å moderere eller forkaste friske forslag fra unge resolusjonsskribenter og utålmodige fylkeslag.

Dermed slipper Høyre å gå i klinsj med regjeringspartner Frp om høyere avgifter på fossilbiler. Og partiets liberale sjel er fortsatt sikret nattesøvnen etter at forslaget om å prisregulere matvarer ble forvist til en bred utredning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF skuffet

Mest liv skapte debatten om bioteknologi. Høyre tok et skritt i liberal retning med ja til eggdonasjon og ja til at enslige kvinner skal få hjelp av helsevesenet til å få barn. Det skuffer KrF.

– Vi frykter at vi endrer syn på barnet, at vi sorterer mer og at en viktig skranke mot surrogati blir fjernet, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg toner ned at linjeskiftet kan påvirke KrFs diskusjon om hvilken vei partiet skal lene seg.

– Vi setter fortsatt en tydelig linje mot sorteringssamfunnet, påpeker hun overfor NTB.

Les også: Sanner: Bioteknologi-debatten har vært krevende

Ap mot venstre bra

Med slagordet «bærekraftig velferdssamfunn» godt opplyst bak scenen gikk Høyres-landsmøte inn for å fjerne aldersgrensen på 72 år i arbeidsmiljøloven og skjerpe aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere.

På en annen kant av landet varslet Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng en venstredreining og færre brede forlik.

– Det er bra om Ap går mot venstre, for da vet vi at løsningene ligger til høyre, sier Solberg.

Hun mener Ap bommer i analysen om at forlikene er en av grunnen til det svake stortingsvalget i fjor høst.

– Det tror jeg ikke et døyt på. Folk liker politikere som samarbeider og finner gode løsninger. Men det er klart, dersom du er med på et forlik og deretter argumenter mot, da blir det problemer, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sender delegatene hjem med en oppfordring om å bruke det man er blitt enige om på landsmøtet til å forberede neste års lokalvalg. Det gjelder ikke minst integreringspolitikken, der partiet blant annet gikk inn for endringer i introduksjonsprogrammet.

– Det meste innen integrering skjer ute i kommunene, påpekte Solberg.