Meny

KrF skuffet over Høyres ja til eggdonasjon

Statsminister Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie under debatten om bioteknologi under Høyres landsmøte på Gardermoen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Til jubel i salen vedtok Høyres landsmøte at staten skal tilby eggdonasjon. Kristelig Folkeparti er skuffet.

– KrF frykter at åpning for eggdonasjon kan føre til at vi endrer syn på barnet, at vi sorterer mer og at en viktig skranke mot surrogati blir fjernet, sier KrFs nestleder Olaug Bollestad til NTB.

Forslaget om å tillate eggdonasjon fikk flertall på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag. Men vedtaket kan gjøre det vanskeligere for statsminister og Høyre-leder Erna Solberg å få oppfylt sin drøm om en full borgerlig samling, hvor også KrF er med.

KrF er nå sammen med Senterpartiet alene om å gå imot eggdonasjon på Stortinget.

Solberg ber KrF se på summen

Selv om Høyres partileder Erna Solberg gikk på en smell da partiet sa ja til eggdonasjon, håper hun KrF klarer å se noe positivt i lørdagens mange vedtak.

– KrF bør se på summen av alt som er vedtatt som positivt. Vi setter fortsatt en tydelig linje mot sorteringssamfunnet, sier Solberg på spørsmål fra NTB i etterkant av avstemningen om flere omstridte forslag innen bioteknologi.

– Når det gjelder surrogati håper jeg debatten i vårt parti er bilagt for en god stund nå. Det er gode argumenter mot surrogati, sier Høyre-lederen.

KrF er også skuffet og overrasket over at Høyre endrer standpunkt i spørsmålet om assistert befruktning for enslige, som også fikk tilslutning på landsmøtet lørdag.

– Vi mener at det er et rimelig krav at det skal foreligge et etablert parforhold for å motta assistert befruktning, ut fra vurderingen om at det sett fra barnets ståsted er en fordel å kunne vokse opp med to foreldre, når dette kan planlegges, sier Bollestad.

Må gjennomføre det han er mot

Solberg stemte selv for assistert befruktning for enslige, men mot eggdonasjon. Mannen som får ansvar for å følge opp sakene i regjering, helseminister Bent Høie, var imot begge deler.

– Det var ventet at landsmøtet kom til å si ja til eggdonasjon. Det er et vanskelig spørsmål, det er gode argumenter på begge sider, sier Høie til NTB.

Han sier imidlertid at det blir et prioriteringsspørsmål hvor mye staten skal dekke av behandlingene som skal tilbys.

– Det er allerede slik at ved assistert befruktning betaler man en betydelig høyere egenandel enn det man gjør med annen medisinsk behandling, sier Høie.

Han bekrefter at dette dermed vil bli et tilbud til dem som har råd til det.

Hvem er mor?

Hele 11 av 15 fylkeslag hadde gått inn for eggdonasjon før landsmøtet, men det ble likevel en engasjert debatt før vedtaket ble fattet.

Motstanderne mener eggdonasjon skaper tvil om hvem som er mor og at barnets rett til å kjenne sitt biologiske opphav må komme foran. Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen påpekte også at eggdonasjon også er mer komplisert og kostbart enn sæddonasjon.

Flere unge høyrekvinner, med høyrekvinnenes leder Tina Bru i spissen, gikk på talerstolen og talte varmt for donasjon, ikke minst som en likestillingssak. Teknologien og den medisinske utviklingen gjør det forsvarlig å sidestille inngrepene, ble det påpekt.

I debatten om assistert befruktning for enslige var flere opptatt av at det bør fødes flere barn i Norge. Med referanse til Beyonces «All the single ladies» ble enslige mødres evne til å være gode omsorgspersoner, uten ring på fingeren, understreket.

– Betyr mye for mange

– Vi er svært fornøyde med vedtaket til Høyre om å tillate eggdonasjon og assistert befruktning til enslige i Norge. Det betyr mye for mange berørte, sier styreleder Lise Boeck Jakobsen i Ønskebarn.

– Dette betyr at Stortinget kan vedta et norsk behandlingstilbud når de senere til våren skal behandle saken om revidert bioteknologilov, sier Jakobsen.

Innstillingen om revidert bioteknologilov legges fram av helsekomiteen på Stortinget i begynnelsen av mai.

– Nå er det viktig å utvikle et godt og reelt behandlingstilbud som drar nytte av erfaringene fra andre europeiske land, og som sikrer god nok behandlingskapasitet, sier Jakobsen.

Populært