Meny

Betydelig snøskredfare i store deler av landet til helgen

Illustrasjonsfoto Foto: Karoline Riise Kristiansen / NTB scanpix
Det er betydelig snøskredfare over hele landet. De siste to ukene har det vært 35 snøskredhendelser i Norge, noe som betegnes som «unormalt» av nødetatene.

Det er særlig i Nord-Norge – der 25 av snøskredhendelsene de siste to ukene har funnet sted – at situasjonen er alvorlig, men også flere steder på Vestlandet betrakter Norges vassdrags- og energidirektorat faren for snøskred som betydelig – faregrad tre.

Hovedredningssentralen og de lokale redningssentralene går nå sammen for å advare folk som skal ut på tur i fjellet.

– Vi ønsker at så mange som mulig skal bruke naturen og fjellene, men alle må gjøre en nøye risikovurdering før turen starter og underveis på turen. Faren for at det blir utløst skred er nå så stor at også på vanlige turer med ski og scooter må risiko vurderes nøye. Ingen må gå inn i områder hvor terrenget heller 30 grader (eller mer) eller i utløpssoner for skred, sier Tove Kaspersen i Nordland politidistrikt.

Se hvordan været blir fremover der du er

Hovedredningssentralen Nord-Norge mener at det for tiden er livsfarlig å oppholde seg i fjellet hvor det kan gå skred. I Nord-Norge går det normalt to-tre skred i den perioden det nå har vært 25 skredtilfeller.

– Vi har daglig fått melding om akutte farlige situasjoner i terrenget i Nord-Norge fordi det er utløst snøskred. Det er rett og slett livsfarlig å gå inn i områdene hvor du kan bli tatt av snøskred, sier Bente Jonassen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Aktuelt: Snøen smelter bort fra framtidens påsker

Populært