Meny

Ap-topp mener Mæland overkjører finnmarkingene igjen

Lederen av Finnmark Ap mener det er galt av kommunalminister Monica Mæland (H) å vedta forskriften som legger rammer for sammenslåingen av Troms og Finnmark uten å vente på resultatet av folkeavstemningen i Finnmark. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Overkjøring, sier lederen av Finnmark Ap om at kommunalminister Monica Mæland (H) gir Troms flertallet i fellesnemnda som skal forberede fylkessammenslåingen.

Fellesnemnda får 17 medlemmer fra Finnmark og 19 medlemmer fra Troms, heter det i vedtaket fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det er det samme som partene ble enige om i avtalen som senere ble forkastet av fylkestinget i Finnmark.

Les også: Vedum: – Mæland må slutte å skylde på andre for omstridt storfylke

Folkeavstemning

Lederen av Finnmark Ap, Kristina Hansen, er dypt skuffet over at kommunalminister Monica Mæland ikke vil vente på folkeavstemningen i det nordligste fylket.

– I Finnmark går folk til valgurnene 14. mai for å si ja eller nei til sammenslåing. Dette overser regjeringen fullstendig og bare kjører på, sier Hansen til NTB.

Kommunaldepartementet vedtok torsdag en forskrift som beskriver rammene for sammenslåingen av Finnmark og Troms. Der heter det at den nye fylkeskommunen skal være operativ fra 1. januar 2020.

Les også: Mæland får nytt storfylke i retur fra Finnmark Ap

Kjøttvekta

– Regjeringen bryr seg overhodet ikke om hva finnmarkingene mener. Annerledes går det ikke an å tolke forskriftsvedtaket. Og som vi fryktet får Troms flertall i nemnda, begrunnet med kjøttvektargumenter. Finnmarkingenes krav om balanse i nemnda blir glatt oversett, sier Hansen.

Mæland mener på sin side at hun har kommet finnmarkingene i møte.

– Jeg ønsker å gi Finnmark større innflytelse i fellesnemnda enn det innbyggertallet isolert sett skulle tilsi, sier hun.

Hansen er ikke imponert:

– I dag er det mange finnmarkinger som er svært skuffet over regjeringen, sier hun.

Les også: Monica Mæland: – Kvensk språk er i en kritisk situasjon

Mener det haster

Ifølge Mæland er det ingen grunn til å sette sammenslåingen på vent, selv om Finnmark fylkesting har bestemt at det skal holdes folkeavstemning for eller mot sammenslåing med Troms 14. mai.

– Nå er det viktig at fylkestinget i Finnmark så raskt som mulig velger medlemmer til fellesnemnda. De har et stort og viktig arbeid foran seg som skal sikre gode tjenester og en god utvikling i hele det nye fylket, sier kommunalministeren.

Les også: Statsråd Mæland: - Bare sprøyt fra stortingspolitikere om EØS

Opprør

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen var toneangivende da årsmøtet i Finnmark Ap tidligere i vinter blankt avviste sammenslåing med Troms – og dermed også sørget for et klart nei-flertall i fylkestinget.

– Mælands forskrift er identisk med det som skapte opprør i Finnmark for under to måneder siden. Dette viser at regjeringen overhodet ikke tar finnmarkingene på alvor, og at Troms og Finnmark ikke anses som to likeverdige fylker, sier Pedersen til NTB.

Hun tror Mælands utspill bare vil forsterke nei-stemningen i nord:

– Jeg forventer at befolkningen i Finnmark sier kraftig ifra om dette i folkeavstemningen 14. mai, sier Pedersen.

Populært