Uigur utvist fra Norge - PST mener han er tilknyttet IS

En uigur som PST mener deltok i terrorhandlinger i Syria, utvises fra Norge. Mannen saksøkte i 2017 staten for å få omgjort utvisningen, men tapte i Oslo tingrett.
En uigur som PST mener deltok i terrorhandlinger i Syria, utvises fra Norge. Mannen saksøkte i 2017 staten for å få omgjort utvisningen, men tapte i Oslo tingrett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En uigur som har hatt opphold i Norge, er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for terror i Syria, melder VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG viser til en nylig kjennelse fra Oslo tingrett, som nylig behandlet et søksmål fra uiguren og hans advokat. De ville få et utvisningsvedtak mot den angivelig terrorsiktede mannen omgjort, noe tingretten avviste.

Mannen fikk i 2014 oppholdstillatelse med flyktningstatus i Norge, men da norske myndigheter ba om fornyelse noen måneder senere, hadde han forlatt landet uten å fornye denne. Dermed ble han vedtatt utvist.

I september 2017 returnerte han likevel til Norge, og kort tid senere ble han pågrepet og varetektsfengslet, før han senere ble dømt til ti måneders fengsel for brudd på utvisningsvedtaket.

Da hadde PST allerede etablert en etterforskning mot ham, som fortsatt pågår, ifølge VG s opplysninger.

Ifølge avisen mener PST at mannen med skjellig grunn kan mistenkes for å ha vært tilsluttet en militant islamistisk terrororganisasjon i Syria som var knyttet til IS eller Jabhat al-Nusra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av kjennelsen fra Oslo tingrett går det fram at mannen i avhør med PST har erkjent at han hadde vært i Syria i perioder i 2013 og 2014. Han hevder imidlertid at han aldri har vært en del av IS, og at formålet med turen var å støtte Øst-Turkestans islamistiske parti (TIP), som kjemper for at uigurene skal få tilbake landet sitt. Han hevder han skulle hjelpe en venn ut av Syria og at han oppholdt seg i et område som var kontrollert av TIP.

Tingretten trodde ikke på forklaringen hans, blant annet fordi mannens historie endret seg underveis i avhør.

VG har vært i kontakt med mannens advokat, Adrian Norense Idehen, som ikke har ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.