Gatekunstner malte naken og korsfestet Listhaug

Natt til 2. påskedag har en gatekunstner malt et veggmaleri av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkels gate i Bergen.
Natt til 2. påskedag har en gatekunstner malt et veggmaleri av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkels gate i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til mandag ble et gatemaleri hvor Sylvi Listhaug (Frp) tilsynelatende er avbildet som Jesus hengende på korset satt opp i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet er malt på en vegg i Hans Holmboes gate og viser Listhaug med tornekrans hengt opp på et kors. Ved beina hennes er det stilt opp mikrofoner, og slagord som «mass surveillance» og «Jemen» er malt i bakgrunnen, skriver TV 2.

Både TV 2, VG og Nettavisen skriver at det trolig er kunstneren AFK som har laget maleriet, ettersom det er lagt ut et bilde av gatemaleriet via hans Instagram-konto.

Ut ifra bildeteksten har gatekunsten tilsynelatende tittelen «Making a Martyr».

Les også: Nordmenn splittet i synet på Solbergs håndtering av Listhaug-saken

Behandlet som tagging

AKF er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Hans mest kjente verk er et 70 meter langt maleri ved Flesland. Gatekunstneren har valgt å ha skjult identitet fordi han føler «anonymitet gir han friheten til å være den han er», har han uttalt i et intervju med NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uklart om kunstneren har hatt tillatelse til å lage gatemaleriet, og politiet opplyser til VG at de vil undersøke saken.

– Det blir behandlet som helt vanlig tagging. Vi jobber nå med å undersøke med dem som eier bygget om dette er gjort med deres samtykke eller om det kan regnes som tilgrising, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Tatjana Knappen til avisen.

Les også: Tidligere Listhaug-rådgiver: Norsk presse er en dørmatte for Ap

– Bruker ytringsfriheten

Både de, TV 2 og Nettavisen har vært i kontakt med Listhaugs rådgivere og Frps kommunikasjonsfolk, som sier stortingsrepresentanten er ikke er tilgjengelig for kommentar.

Christoffer Thomsen, leder i Bergen Frp, understreker imidlertid i en kommentar til TV 2 at Norge er et fritt land.

– Hva kunstnere velger å bruke ytringsfriheten til, er ikke opp til oss politikere, sier Thomsen.