Meny

Snøryddingen i gang for fullt i Finnmark

En personbil ble delvis rammet av et stort snøskred som gikk over riksvei 94 ved Stallgargotunnelen mellom Kvalsund og Hammerfest fredag. Ingen personer ble skadd. Søndag fortsetter ryddearbeidet på veiene i fylket. Foto: Tore Nilsen / NTB scanpix
Søndag er et helikopter i gang med kunstig skredutløsning langs flere veier i Finnmark. På én enkelt strekning har det gått 40 skred.

Det opplyser Statens vegvesen.

– Selv om vi har fått sprengt ned flere skred, er skredfaren fortsatt reell. NGI vurderer den til faregrad 4, sier Kurt Mørk Eriksen, prosjektleder for drift og vedlikehold i Finnmark.

Søndag ble det utløst skred med 36 «skudd» med Daisybell-utstyr fra helikopter på E39 mellom Repvåg og Honningsvåg. På fylkesvei 173 mot Nordvågen er det utløst elleve «skudd».

Les også: Tusenvis av innbyggere isolert i Finnmark

Eksplosjon av hydrogen og oksygen

Trafikanter ble stående inne i tunnelen etter at et stort snøskred gikk over riksvei 94 ved Stallgargotunnelen mellom Kvalsund og Hammerfest fredag. Foto: Tore Nilsen / NTB scanpix

En Daisybell er ifølge Vegvesenet en klokkeformet gjenstand som henger under helikopteret, bare noen meter over de løse snømassene.

Den inneholder hydrogen og oksygen, og en gnist antenner en eksplosjon i blandingen mellom disse to gassene. Svake lag i snødekket kollapser under trykket fra eksplosjonen.

Vegvesenet rapporterer om enorme snømengder. Lørdag brukte mannskapene 17 timer på å rydde dem 50 kilometer lange strekningen fra Hønsa til Repvåg på E69.

– Det har kommet 40 skred bare på E69, som har vært stengt siden mandag denne uka. Noen av skredene er store, sier Eriksen.

Les også: Krisemøte om isolerte bygder i Finnmark

Tusenvis isolert

I flere dager har innbyggere en rekke steder i Finnmark vært mer eller mindre isolert fra omverdenen fordi snøras har dekket de eneste veiene inn og ut.

For en rekke områder i nord er fortsatt snøskredfaren fortsatt betydelig – nivå 3. Det gjelder Finnmarkskysten, Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen, ifølge Varsom.no.

Også for Nordenskiöld Land på Svalbard er farenivået 3.

Slik så det ut på E 69 ved Reinelv i Finnmark torsdag. Foto: Webkamera / Statens Vegvesen / NTB scanpix
Populært