Meny

Tidligere E-sjef: – De ville sende et klart signal

SIGNAL: Kjell Grandhagen, tidligere sjef for etteretningstjenesten i forsvaret, mener angrepet er et tydelig signal fra Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Norges tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen er ikke i tvil om at Russland står bak Salisbury-forgiftningen.

– Det er et entydig signal fra Russland om hva som kan bli konsekvensen av å forråde eget land. Det overrasker meg ikke at Russland bruker slike metoder, sier Grandhagen til Dagbladet.

Søndag 4. mars ble den pensjonerte eksspionen Sergej Skripal funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England, sammen med sin 33 år gamle datter Julia. Britisk politi har slått fast at de to var utsatt for et attentat der det ble benyttet nervegiften Novitsjok. Skripals tilstand er fortsatt kritisk, mens datterens tilstand er bedret.

Les også: Russland utviser over 50 britiske diplomater

– Ikke tilfeldig valg

Britisk politi utenfor hjemmet til eksspionen Sergej Skripal i Salisbury. Politiet mener at han og datteren fikk nervegiften på seg ved inngangsdøra til huset fordi det er der den største konsentrasjonen av giften er funnet. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Grandhagen er ikke overrasket over at det er nettopp nervegiften Novitsjok som er brukt.

– Nei, de kunne ha valgt andre måter å gjøre dette på. Det var ikke et tilfeldig valg av nervegift. Her ville de sende et klart signal, sier han til Dagbladet.

Han avviser samtidig at det kan være gamle fiender av den russiske spionen som står bak angrepet, og mener ordren må ha kommet direkte fra Vladimir Putin.

Russland nekter for å ha hatt noe med angrepet å gjøre, men Storbritannia mener det ikke fins noen annen troverdig forklaring enn at Russland står bak.

Les også: Sendte ut skrytevideo av Putins nye våpen - «Satan 2»

Et telt dekker benken i Salisbury der Sergej Skripal og datteren ble funnet. Foto: Toby Melville / Reuters

Nordmann har fått frist

Storbritannia har likevel utvist en rekke russiske diplomater og har fått andre land, blant dem Norge til å gjøre det samme.

Russland har svart ved å utvise en rekke diplomater fra de samme landene.

En norske diplomat som er utvist fra Russland, må forlate landet innen 9. april. Norske myndigheter har betegnet utvisningen som uberettiget.

– Vår medarbeider har gjort en god jobb som diplomat, og utvisningen har ingenting med diplomatens utførelse av sine arbeidsoppgaver å gjøre», opplyste pressetalsperson Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NTB fredag.

Populært