Uværet herjer i nord: – Nesten hele Finnmark er stengt

E6 over Kvænangsfjellet er stengt på grunn av uvær.
E6 over Kvænangsfjellet er stengt på grunn av uvær. Foto: Webkamera / Statens Vegvesen / NTB scanpix

Flere fjelloverganger og en rekke mindre veistrekninger i Finnmark og Troms er stengt som følge av ras og uvær. Flere bygder og fiskevær er isolert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Finnmark var E6 stengt mellom Langfjordbotn og Alta etter et nytt ras natt til torsdag, skriver iFinnmark. Mange ble nødt til å tilbringe natta i bilene sine før veien åpnet igjen torsdag ettermiddag, skriver NRK.

Også E6 ved Sennalandet og Hatter var stengt torsdag morgen, og dermed var alle fjellovergangene i Finnmark utilgjengelige. På det verste var hele 39 strekninger stengt.

– Nesten hele Finnmark er stengt. Det er uvær og fare for ras, og noen steder har det gått ras. I tillegg er det nok litt kø på geologer og skredeksperter når det er slikt. Det er litt ekstremt akkurat nå, med så mange stengte veier samtidig, sa trafikkoperatør Bente Nyland ved Veitrafikksentralen (VTS) til iFinnmark torsdag morgen.

Etter omfattende ryddearbeid og nye vurderinger av skredfare, vær og vind, har situasjonen bedret seg noe utover ettermiddagen. E6 ved Sennalandet og Hatter har åpnet igjen for kolonnekjøring, og det samme har noen mindre fylkesveier.

Minst tolv strekninger kommer imidlertid til å være stengt fram til fredag, ifølge Vegvesenets oversikt.

Evakuert i Troms

Ifølge Vegvesenet er E6 ved Kvænangsfjellet og sju fylkesveier i Troms fortsatt stengt som følge av uvær, ras eller fare for ras. Blant dem er veien inn til bygda Oldervik, der 23 ble evakuert i båt som følge av et større ras ved 19-tiden onsdag kveld.

Raset slo ut strømmen og isolerte bygda.

– Det er snakk om en frivillig evakuering. Noen har valgt å evakueres fordi de bor i områder som gir grunn til bekymring med tanke på skred, mens andre er evakuert på grunn av strømmangel, sier operasjonsleder Kåre Munkvold i Troms politidistrikt.

Veitrafikksentralen opplyser at arbeidet med å rydde veien ikke vil begynne torsdag på grunn av fare for nye ras. En ny vurdering vil tas i 11-tiden langfredag.

Det er fremdeles høy skredfare og det snør tett i området, ifølge skredekspert Øyvind Høydal i Norges Geotekniske institutt.

– Det er høy skredfare nærmeste døgn. Det er fremdeles skredutsatte partier i dalsiden inn mot Oldervik som mannskapene må passere for å få ryddet veien. For at skredfaren skal reduseres må det enten gå skred eller forholdene må stabilisere seg over tid. Hvor lang tid dette kan ta er det nesten ikke mulig å si, sier Høydal.

Mattrøbbel i Nordkapp

Blant områdene uværet har rammet hardest, er Nordkapp kommune, der flere veier har vært stengt siden slutten av forrige uke. Minst fem strekninger i og rundt kommunen vil fortsette å være stengt til fredag.

Flere fiskevær og bygder i kommunen har over en lengre periode vært fullstendig isolert, og uværet har også ført til problemer med matforsyningen, ifølge NRK.

Nordkapp kommune har løst problemet med stengte veier og dårlig vær med at butikkene kommer til å være fleksibel i påskehøytiden, opplyser rådmann Raymond Robertsen.

– De holder åpent om det settes opp kolonner. I tillegg har private fiskere og andre skysset ut mat på bestilling til folk som bor der ute, sier Robertsen.

Obs-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for deler av Finnmark og Troms fylkene på grunn av snøbyger, sterk vind og snøfokk.

Torsdag kom det nytt obs-varsel for vestlige deler av Finnmark.

– Det kommer til å blåse opp til liten storm. Det er stedvis mye vind og dårlig vær. Været er uberegnelig, og alle de stengte veiene åpner neppe opp igjen i dag, sier Meteorologkonsulent Rune Skoglund til NRK.

Han legger til at uværet vil avta betraktelig utover dagen og inn mot fredag.

I Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø og Indre Troms er det i tillegg sendt ut snøskredvarsel med faregrad 4 for torsdag.

Personvernpolicy