Oljefondet vurderer å trekke seg ut av selskaper som mistenkes for bruk av tvangsarbeid

Etikkrådets leder Johan H. Andresen sier at rådet nå undersøker arbeidsforholdene for arbeiderne i selskapene oljefondet har investert i i flere Gulfen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Etikkrådets leder Johan H. Andresen sier at rådet nå undersøker arbeidsforholdene for arbeiderne i selskapene oljefondet har investert i i flere Gulfen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondets etikkråd ser nå nærmere på arbeidsforholdene i selskapene fondet har investert i i Golfstatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etikkrådet for oljefondet vurderer å anbefale uttrekk av selskaper i Golfen som benytter seg av tvangsarbeid, skriver Dagens Næringsliv. Ifølge avisen undersøker rådet nå om ni selskaper i Qatar og De forente arabiske emirater, som oljefondet har investert i, er skyldige i brudd på menneskerettighetene.

I forbindelse med byggingen av stadioner til fotball-VM i Qatar i 2022 har landet fått mye kritikk for forholdene til migrantarbeiderne i landet.

Den siste tiden har også søkelyset blitt satt på arbeidsforholdene til migranter i flere andre land i Golfstatene. Arbeiderne får ofte lavere lønn enn forespeilet, og har i mange tilfeller tatt opp store lån for å reise til Gulfen. Dermed må de fortsette å jobbe for å kunne betale tilbake lånet. Frivillige organisasjoner som Amnesty har omtalt ansettelsen av migrantarbeiderne som moderne slaveri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber nå med å finne ut hvilke av Oljefondets selskaper som er involvert i denne praksisen, og vi konsentrerer oss om de selskapene der normbruddene er grovest og mest systematisk. I hovedsak er det byggebransjen og servicenæringen. Det er også mulig at søket utvides til flere land i Golfen, sier leder av Etikkrådet for oljefondet, Johan H. Andresen.

Oljefondet er i dag inne i sju selskaper i Qatar og 20 selskaper i De forente arabiske i emirater. I tillegg er de inne i 42 selskaper i Saudi-Arabia, tre selskaper i Oman, ti i Kuwait og ett selskap i Bahrain.