Sol, rasfare og fare for gressbranner for påskedagene

Det varsles fortsatt fine forhold i påskefjellet i Sør-Norge. I nord blir det derimot ustabile forhold med byger, sterk vind og stor rasfare mange steder. Illustrasjonsfoto: Kristian Lie / NTB scanpix
Det varsles fortsatt fine forhold i påskefjellet i Sør-Norge. I nord blir det derimot ustabile forhold med byger, sterk vind og stor rasfare mange steder. Illustrasjonsfoto: Kristian Lie / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mens sola skinner over et snødekket Sør-Norge, setter snøbyger og stor rasfare sitt preg på Nord-Norge. Og på Vestlandet advares det mot gressbranner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påskeværet 2018 er alt annet enn vanlig. På Røros har det ikke vært like kaldt siden 1958 og i sør ligger fremdeles snøen høy de fleste steder. Onsdag advarte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om stor fare for skred i Nord-Troms og Vest-Finnmark. Ofotbanen ble onsdag ettermiddag stanset da rasvarslingsanlegget ved Straumsnes og det 1.200 meter høye Rombakstøtta.

– Vi ønsker å påminne våre innbyggere om at det er stor skredfare på nivå 4 i stort sett hele politidistriktet. Gjør gode vurderinger i forholdt til terrenget du eller dere beveger dere inn, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Vanskelige kjøreforhold

Meteorologisk institutt varsler snøbyger og kuling i Nord-Troms og Vest-Finnmark torsdag, og har sendt ut obs-varsel om at det som følge av dette ventes lokalt vanskelige kjøreforhold.

På Svalbard og i Sør-Norge og Trøndelag ser ut til å bli en strålende solfylt påske.

– Men nord for Stad kan det komme inn skyer og nedbør fra første påskedag, skriver Yr.

Stor gress- og lyngbrannfare

Samtidig varsles det om ekstremt tørre forhold flere steder langs kysten på Vestlandet. Det har resultert i stor fare for gress- og lyngbranner.

– Pass på bruk av åpen flamme der det er bart i påsken, skriver meteorologene på Yr.

«Det er stor gress- og lyngbrannfare der det er barmark inntil det kommer nedbør av betydning. Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt. Vær forsiktig med åpen ild», står det i OBS-varselet fra Meteorologisk institutt.

Gress- og lyngbrann

To steder i Rogaland har man allerede fått merke at det er tørt.

I 16.05-tiden onsdag meldte 110-sentralen i Rogaland om en bråtebrann i Eigersund som har kommet ut av kontroll i Eigersund kommune. Ifølge politiet er det fare for spredning til noen naust i nærheten, men det er ingen hus i området.

Kort tid etter meldte 110-sentralen i Haugaland og Sunnhordland om at brannvesenet i Tysvær kommune har rykket ut til en lyngbrann i Aksdal, rundt 10 kilometer øst for Haugesund.

I Møre og Romsdal ble det også meldt om brann i terrenget på Sandsøya, rundt 40 kilometer sørvest for Ålesund, onsdag ettermiddag. Brannbil måtte fraktes med båt ut til øya.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært