Opptil 20 syke med magevirus på høyfjellshotell på Geilo

SLÅTT UT: Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom. Symptomene på mageviruset er kvalme, oppkast og diaré. Sykdommen er ifølge Folkehelseinstituttet vanligvis mild, og varer i én til tre dager hos ellers friske mennesker.
SLÅTT UT: Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom. Symptomene på mageviruset er kvalme, oppkast og diaré. Sykdommen er ifølge Folkehelseinstituttet vanligvis mild, og varer i én til tre dager hos ellers friske mennesker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omgangssyken som har herjet flere turisthytter i påsken, nådde tirsdag et høyfjellshotell på Geilo. Opp mot 20 gjester er rammet av mageviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I går fikk vi beskjed fra gjester som bodde på tre til fire rom, og i dag har gjester på ytterligere fem-seks rom sagt fra om at noen eller alle på rommene har vært syke. Oppsummert er det mellom 15 og 20 personer som har vært syke, sier hotelldirektør Roger Espelid i Vestlia Resort på Geilo til TV 2 onsdag kveld.

Med syke mener han diaré eller oppkast, men onsdag kveld var alle hotellets gjester friske. Hotellet har gjennomført flere tiltak, og ber alle gjester om å vaske hendene grundig.

– Først og fremst snakker vi om håndhygiene, å vaske hendene med varmt vann og såpe. Men det holder ikke med en kattevask – man må vaske hendene i ett minutt. Så har vi utført desinfeksjon med Klorin på alle fellesarealer, i tillegg til ekstra rengjøring på de rommene der noen har vært syke. Vi har tatt dette på største alvor og gjort det vi kan, sier hotelldirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyfjellshotellet har rundt 400 gjester denne påsken, og Espelid sier til Bergens Tidende at han ikke opplever at det har vært noen unntakstilstand.

43 syke på DNT-hytter

Mageviruset har herjet til sammen ti av Turistforeningens hytter på Hardangervidda i starten av årets påske. Onsdag var det blitt registrert totalt 43 kjente sykdomstilfeller på hyttene Litlos, Sandhaug, Geiterygghytta, Rauhelleren, Krækkja, Kalhovd, Mogen, Mårbu, Stigstuv og den selvbetjente hytta Middalsbu.

På flere av hyttene har det imidlertid kun vært registrert ett enkelttilfelle, og flere av hyttene har hatt kun friske gjester siden søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter at vi hørte om det som skjedde på Hardangervidda innførte vi ekstraordinær vask og desinfeksjon av alle dørhåndtak, knapper på heiser – ja alt som folk tar på. Vi er ekstra påpasselige, forsikrer Espelid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er foreløpig ikke meldt om sykdomstilfeller på andre hoteller på Geilo.

Tiltakene fungerer

Kommuneoverlege Geir Strømmen i Hol kommune har både vært i kontakt med Vestlia Resort og med DNT. Han har også hatt dialog med Mattilsynet, og sier det er ting å lære av det som har skjedd, men at Turistforeningen bør gjennomgå sine rutiner.

De siste sykdomstilfellene på DNT-hytter er fem personer som ble fraktet ut fra hyttene Rauhellern og Mogen tirsdag kveld og onsdag morgen. Alle ble kjørt ut umiddelbart som et forebyggende tiltak.

– Det som er positivt er at på de fleste av hyttene hvor det først ble registrert syke, har vi nå ikke hatt nye tilfeller av omgangssyke. Det viser at tiltakene fungerer, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn.

Håndvask

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom. Symptomene på smitte er kvalme, oppkast og diaré. Sykdommen er ifølge Folkehelseinstituttet vanligvis mild, og varer i én til tre dager hos ellers friske mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DNT har de siste dagene kommet med en innstendig oppfordring til sine gjester om å passe godt på håndhygienen for å unngå å bli smittet eller smitte andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wikborg forteller til NRK at de har kjørt inn mer såpe til samtlige hytter på Hardangervidda etter at de ble oppmerksom på at håndsprit ikke nødvendigvis tar knekken på noroviruset.

– Vi har stolt mye på spritbeholderen, men kun som et supplement til vanlig håndvask. Antibak hjelper også litt mot norovirus, men er ikke tilstrekkelig. Problemet er at noen av hyttene har toaletter på tunet borte fra hovedhuset. Der er det ikke vann, og da heller ikke håndsåpe, sier Wikborg

I disse tilfellene er det antibak først som gjelder, deretter såpe og vann når man kommer inn i hyttene igjen. Wikborg forteller at bestyrere på flere turisthytter aktivt spør gjestene om de har vasket hendene før de går inn i matsalen.