Rovdata ønsker jervens påskebæsj fra skituristene

Rovdata og Statens naturoppsyn ønsker seg bæsj fra jerv til påske. Slik vil de kartlegge bestanden og hvordan den utvikler seg. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Rovdata og Statens naturoppsyn ønsker seg bæsj fra jerv til påske. Slik vil de kartlegge bestanden og hvordan den utvikler seg. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rovdata ønsker at folk på tur i påsken plukker opp bæsj de finner fra jerv og leverer det inn til Statens naturoppsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensikten med oppfordringen om å plukke opp avføring fra jerven er arbeidet med å overvåke arten, melder Rovdata . Folk som er på tur blir derfor oppfordret ha en ren pose med tur i tilfelle de skulle komme over rovdyrets spor og etterlatenskaper. Også rester av pels er interessant materiale for Rovdata.

– Vi ønsker å motta alle prøver som dere finner i nærheten av et jervespor. Ha gjerne plastposen klar i lommen når du drar ut og bruk den til å plukke opp jervskiten. Ikke ta direkte på skiten, men vreng posen rundt prøven, slik du ville gjort med en hundeskitt og knyt igjen. Husk: kun en skitprøve per pose. Frys ned skitprøven når du kommer hjem fram mot overlevering, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Det innsamlede materialet vil bli DNA-testet. Kindberg ber folk om merke prøvene med funnsted og dato før de leverer dem til Statens naturoppsyn. Etter påske vil Rovdata legge fram en undersøkelse fra i fjor da samme oppfordring ble rettet mot folk på tur.

Personvernpolicy