Nytt kompani med amerikanske soldater på plass i Værnes

Den første kontingenten med amerikanske soldater ankom Værnes i januar i fjor. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Den første kontingenten med amerikanske soldater ankom Værnes i januar i fjor. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For tredje gang er det sendt nye amerikanske soldater til Værnes. Christian Tybring Gjedde (Frp) mener dette innebærer at man har fått en permanent base.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager ankommer 330 amerikanske soldater militærleiren i Værnes, mens 330 drar ut av landet, skriver Klassekampen. Dette ble markert med en seremoni i slutten av forrige uke.

– Kall en spade for en spade. Om soldatene roterer og er permanent til stede, betyr det at selve basen er permanent, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring Gjedde.

Han mener man må være ærlige i begrepsbruken, og at den vil få betydning i den videre politiske behandlingen.

Les også: Ulmende forsvarsopprør i Høyre

Utstasjoneringen av de amerikanske soldatene i Trøndelag er omstridt. Ordningen har blitt beskyldt for å være et brudd på den norske erklæringen fra 1949, om at det ikke skal utplasseres utenlandske baser på norsk jord i fredstid.

Regjeringen har imidlertid nektet for at det er en base, og i stedet kalt det en rotasjonsbasert tilstedeværelse eller trening.

– De amerikanske soldatene på Værnes øker spenningen med Russland i en tid hvor vi faktisk trenger å redusere spenningen. Det er skummelt, sier SVs Lars Haltbrekken.

Forsvarsdepartementet opplyser at de er fornøyd med ordningen og at videreføring eller utvidelse foreløpig ikke er behandlet politisk.

Les også:

Pentagon vil utvikle nye, taktiske atomvåpen

Forsvaret dobler kjøp av omstridt slepetraktor

Forsvaret har solgt forsvarsbygg for 3,9 milliarder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden