Frode Bergs støttegruppe ikke beroliget av Søreide

Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. 
Foto: Privat / NTB scanpix
Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Foto: Privat / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frode Bergs støttespillere tror utenriksministerens bommer når hun sier at utvisning av en russisk diplomat ikke får betydning for den spionsiktede nordmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi misliker veldig sterkt den situasjonen som nå har oppstått, sier Øystein Hansen i støttegruppa for Frode Berg. Kirkenes-mannen har sittet fengslet i Moskva siden han ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti mistenkt for spionasje 5. desember i fjor.

– Vi later til å være på full fart inn i en ny kald krig. Vi frykter de konsekvensene dette får, sier Hansen.

Samstemt respons

Etter at Norge som det nittende landet i rekken bestemte seg for å utvise en diplomat fra Russlands ambassade i Oslo mandag kveld, poengterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at utvisningen inngikk i en samstemt internasjonal respons og i solidaritet med Storbritannia som en protest mot giftangrepet i Salisbury i starten av mars.

– Dette handler ikke om det bilaterale forholdet mellom Norge og Russland, sa Søreide.

– Vi er dessverre av en annen formening, kontrer Hansen i Bergs støttegruppe.

Familien: Vanskelig

I likhet med Bergs norske advokat Brynjulf Risnes peker støttespillerne på at giftangrepet har bidratt til en forverring i forholdet mellom Vesten og Russland.

– Vi synes situasjonen er vanskelig, sier Bergs familie via Øystein Hansen.

– Vi er naturligvis redde for at rommet for diplomati skal bli mindre med denne utviklingen, sier Risnes til TV 2. Han legger til et ønske og et håp om at Utenriksdepartementet bruker alle de mulighetene som finnes for å jobbe i kulissene for å finne en diplomatisk løsning.

Konsekvenser

Russlands ambassade i Oslo svarte med advarsel mandag kveld.

– Denne slags fiendtlige handlinger er ikke heldig for det gjensidige samarbeidet mellom landene, og den vil få konsekvenser, het det i uttalelsen på ambassadens Facebook-side.

Ambassaden kaller Norges beskyldninger for absurde, og tilbakeviser å ha noe som helst å gjøre med forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter.

Diplomatisk spor

Støttegruppa for Frode Berg ønsker å ta turen til Moskva for å være til stede i den russiske hovedstaden neste gang nordmannen fremstilles for varetektsfengsling, men noen dato er ennå ikke berammet.

– Russland er per definisjon en rettsstat og utfallet av rettsprosessen må vi bare avvente. Men skulle Frode Berg få en dom mot seg, må man jo håpe på og jobbe for en diplomatisk løsning i form av en utlevering i neste omgang. Men det frykter vi kan sitte lenger inne, slik situasjonen nå har utviklet seg, sier Øystein Hansen.

Personvernpolicy