Frp: For mange tar utdanning det ikke er behov for

Universitetene har ingen økonomiske insentiver for å utdanne folk til jobb, sier stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Universitetene har ingen økonomiske insentiver for å utdanne folk til jobb, sier stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frp mener Norge utdanner mange til arbeidsledighet. Nå foreslår partiet å vri støtten slik at universiteter og høyskoler får betalt for studenter som får jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Universiteter og høyskoler må få flere til å bli sykepleiere og ingeniører, mener Frp.

– Universitetene har ingen økonomiske insentiver for å utdanne folk til jobb. Det mener vi er helt feil, sier stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen, en av Frp representanter i utdannings- og forskningskomiteen, til NRK.

Bruun-Gundersen viser til fremskrivninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som peker mot en overflod av studieplasser innen økonomi og administrasjon, samfunnsfag, humanistiske og estetiske studier.

– Norge mangler i dag 2.000 personer med kompetanse i IKT og datasikkerhet, som universitetene burde utdanne. I stedet velger de studier som er mer populære blant studentene, men som ikke gir jobb i andre enden, sier hun.

Søknadsfristen for høyere utdanning går ut 15. april. Frp oppfordrer universiteter og høyskoler til å informere bedre om jobbmuligheter utdanningen gir.

– Da bør man kanskje legge til grunn statistikk for de siste fem kullene og se hvor mange av dem som er ute i relevant jobb, sier Bruun-Gundersen.

Personvernpolicy