Vedum varsler kamp mot nye EU-planer

For to uker siden lanserte EU-kommisjonen planer om et eget arbeidsmarkedsbyrå. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener forslaget bør bli møtt med veto i EØS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Trepartsmodellen og samarbeidet i arbeidslivet er kjernen av norsk politikk. Arbeidsmarkedspolitikken er kronjuvelen vår. Dette handler om arbeidsmarkedet for deg og meg, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om EU-kommisjonens planer om et arbeidsmarkedsbyrå til Klassekampen.

Det nye arbeidsmarkedsbyrået skal stå klart allerede neste år, og planene har blitt møtt med kritikk i våre naboland, skriver avisen. Flere partier og arbeidslivsorganisasjoner mener byrået vil være en inngripen i den nasjonale selvbestemmelsen.

Tre oppgaver

Byrået skal ha tre hovedoppgaver: Sørge for informasjon om de ulike landenes arbeidsmarkeder blir tilgjengelig i hele EU, samt sørge for samarbeid mellom medlemslandenes myndigheter. I tillegg skal byrået avgjøre uenigheter mellom medlemslandene eller ved andre grensekryssende konflikter.

– Det norske arbeidsmarkedet fungerer i hovedsak meget bra, og det er ingen grunn til at vi skal gi fra oss kontrollen over det, Sp-lederen.

Han mener regjeringen allerede nå må begynne å forberede seg på å si nei til det nye EU-byrået.

NHO er uenig

Overfor Klassekampen hevder Vedum at ingen aktører i det norske arbeidsmarkedet ønsker EU inn – verken LO eller NHO. Det er ikke en påstand NHO kjenner seg igjen i.

– Dette byrået ikke er noen trussel mot Norges arbeidsmarked og har ingenting med den norske trepartsmodellen å gjøre. Det blir enda verre når han hevder at vi må gi fra oss kontrollen over det norske arbeidsmarkedet, uttaler avdelingsdirektør Tore Myhre til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært