Meny

Klart for dom i Sult-saken

Nokas-raneren Metkel Betew kan måtte belage seg på en ny lang forvaringsstraff når dommen faller i den såkalte Sult-saken fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Fredag blir det klart om Nokas-raner Metkel Betew og Bandidos-leder Lars Harnes på ny må sone lange forvaringsstraffer i fengsel. 

Da avsier Oslo tingrett dom i den såkalte Sult-saken, også kjent som mafiarettssaken.

Hele 13 personer har sittet på tiltalebenken, tiltalt for en lang rekke punkter, inkludert drapsforsøk på Imran Saber, kjent i kriminelle miljøer som «Onkel Skrue» og Nokas-dømte David Toskas «finansminister», narkotikainnførsel, våpenanskaffelser og planer om ran av et verditransportfly på Gardermoen.

Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld. I retten hevdet flere av dem at de ble provosert til å begå kriminalitet.

Påstand om forvaring

Betew spilte ifølge påtalemyndigheten en sentral rolle i alle de alvorligste punktene i tiltalen.

Da den tre måneder lange rettssaken var over i midten av desember, la aktor ned påstand om forvaring i inntil 20 år for Betew og 14 år for Harnes.

Betew, som nektet å forklare seg under rettssaken, ble dømt til 16 års forvaring for Nokas-ranet i 2004, men slapp ut i 2014 etter ti år bak murene. Like etterpå iverksatte politiet spaning av raneren. Etter nærmere et års omfattende etterforskning, som gikk under navnet «Operasjon Sult», ble Betew og elleve av de andre tiltalte pågrepet i en større aksjon i august 2015.

Politiet mener å kunne bevise at Betew var lederen av en kriminell liga som innførte 50 kilo cannabis og 20 kilo av stoffet MDMA til Norge. I tillegg skal de ha lagt planer om et spektakulært ran av en verditransport om bord i et fly på Gardermoen.

Danske agenter

Blant vitnene i saken er tre danske politimenn som infiltrerte nettverket og som sto for overleveringen av narkotikaen til norske mottakere.

Lars Harnes er sammen med Betew tiltalt for å ha planlagt drap på Imran Saber. I retten hevder Harnes at han bare ville skremme Saber da han dukket opp væpnet og maskert i garasjen hans.

Ifølge aktor var Harnes ikledd nylonstrømper på under- og overkroppen, blå hansker teipet til nylonstrømpene, finlandshette og hjelm med sotet visir da han ble pågrepet 21. juli 2015.

– Det var for at unngå å legge igjen DNA, sa Harnes i retten.

Populært