Meny

Rettsmedisiner: Wall kan ha blitt påført stikk mens hun var i live

TILTALT: Peter Madsen er tiltalt for å ha drept den svenske journalisten Kim Wall. Arkivfoto fra 2008. Scanpix/AP.
Rettsmedisiner mener Peter Madsens forklaring er usannsynlig.

KØBENHAVN (ABC Nyheter): Peter Madsens forklaring om omstendighetene rundt Kim Walls død, er svært usannsynlig, slo en rettsmedisiner fast i retten torsdag.

Den drapstiltalte 47-åringen har selv forklart at den svenske journalisten døde av kullosforgiftning i en ulykke, og at han først stakk Wall med kniv sju timer etter at hun var død.

I den første rettsmedisinske rapporten heter det at det er tegn til at Wall kan ha blitt utsatt for vold mens hun var i live.

Vitnet forklarte at blodutredelser rundt noen av stikkene tyder på at det var blodsirkulasjon da de ble påført.

Les også: Mannen som reddet Madsen: – Han var minst rystet av oss

Kan ha vært i live

Ubåten UC3 Nautilus ligger for tiden på havnen i København. Ifølge påtalemyndigheten ble Kim Wall drept i fartøyet før hun ble dumpet på sjøen. Foto: Jacob Ehrbahn / AP

Det er grunnen til at de tror Wall ble påført stikkene i tidsrommet hun døde.

– Det er en blodutredning som kan stamme fra stump vold mens Wall var i live.

Etter alt å dømme ble den svenske journalisten stukket med kniv tallrike ganger i underlivet idet hun var i ferd med å dø.

– Skadene, særlig mot underlivet, må være påført nærmere dødstidspunktet, sa hun.

Obduksjonen har ikke kunnet påvise dødsårsaken. Arbeidet med å finne ut av dødsårsaken har vært svært vanskelig ettersom liket har ligget i vann.

– For å slå fast en dødsårsak, må vi være helt sikre. Her er vi usikre fordi en del spor har gått tapt ved at liket har ligget i vann, og fordi det har gått en del tid. Det gjør det vanskelig å slå fast dødsårsaken, sa hun.

Rettsmedisiner mener det finnes flere spor som tyder på kvelning, blant annet overfylte lunger.

Les også: Madsen: – Hadde et prosjekt i Norge

Kritisk til obduksjonsrapporten

Forsvarer Betina Hald Engmark var i sin utspørring kritisk til rettsmedisineren, og sår tvil om obsuksjonsrapporten.

Obduksjonen har ifølge henne ikke har kunnet bekrefte noe sikkert. De mener at to av skadene på Kim Walls kropp «mest sannsynlig» ble påført før hun døde. Forsvareren påpeker at det i obduksjonsrapporten blir brukt vage formuleringer og ord som «mulig» og «sannsynlig».

– Vi vurderer skadene først hver for seg, og til slutt ser vi på dem samlet, sa rettsmedisineren.

(Saken fortsetter under bildet)

En stor leteaksjon ble iverksatt, og 21. august ble deler av kroppen til Wall funnet dumpet i sjøen. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Danmark / NTB scanpix

Ville sitte for seg selv

Et vitne som reddet den drapstiltalte ubåtkapteinen opp av vannet 11. august i fjor, forklarte seg om hendelsen da han og fire venner som var ute og seilet fikk øye på ubåten i horisonten.

– Min oppfattelse var at han var minst rystet av oss. Han sa flere ganger at han hadde brukt for å sitte for seg selv. Han ville sitte for seg selv, og ble sittende å se utover havet, forklarte vitnet.

Påtalemyndigheten mener Wall ble grovt mishandlet og deretter drept av Madsen etter at hun gikk om bord i ubåten for å lage en reportasje 10. august i fjor.

Les også: Ekspert: Bevis for drapsplanlegging avgjør ubåtsaken

Søkte på halshugging og tortur

På Madsens datamaskin er det gjort funn som ifølge aktor viser at mishandlingen og drapet var planlagt.

Den drapstiltalte dansken hadde i tiden før drapet gjort søk etter temaer som halshogging og tortur, og det ble også funnet en sju sider lang tekst om mishandling av kvinner, inkludert seksuell mishandling.

Madsen nekter for å ha begått et drap, men erkjenner at han parterte Walls kroppen. Han mener det ble gjort for å få den ut av ubåten.

Populært