Naboer krever å få lese notat om hvorfor Utøykaia ble valgt for minnesmerket

Departementet har godtatt AUFs kompromissforslag om å legge 22. juli-minnesmerket til Utøykaia, men velforeningen stiller seg helt avvisende til beslutningen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Departementet har godtatt AUFs kompromissforslag om å legge 22. juli-minnesmerket til Utøykaia, men velforeningen stiller seg helt avvisende til beslutningen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beboere i området rundt krever å få innsyn i begrunnelsen for valget av Utøykaia som sted for det nasjonale minnesmerket etter 22. juli. Men det får de ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har avslått innsynsbegjæringen til Utstranda Vel i notat hvor det skal framgå hvorfor det omstridte kaiområdet ble valgt som sted for minnesmerket etter 22. juli, melder NRK.

Velforeningens leder er ikke uventet svært kritisk.

– Dokumentene som angår oss, de blir ikke offentliggjort. Det kan man stille store spørsmål ved. Vi blir hele tiden nedgradert til bare å være naboer. Men de glemmer den delen om at vi er berørte, mange av oss som bor der, sier Maria Holtane-Berge.

Foreningen ønsker å plassere minnesmerket nærmere E16 i skråningen ovenfor. Holtane-Berge har nå bedt departementet revurdere søknaden, og viser til at Sivilombudsmannen ifølge NRK ikke «er enig i departementets avslag».

Departementet har ikke kommentert saken, men skriver i et brev til Sivilombudsmannen at «de unntatte opplysningene i dokumentet, selv om noe av de er alminnelig kjent, gir uttrykk for strategier og ulike løsningsalternativer som er ment for internt bruk, og som ikke nødvendigvis er blitt realisert/fulgt opp».

«Det kan dannes et feilaktig bilde av de valg som til nå er fortatt i sakens anledning dersom disse opplysningene gjøres kjent», mener departementet.