Hydro oppgraderer vannrenseanlegg i Brasil

Administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Hydro besluttet fredag å investere 500 millioner kroner i vannrenseanlegget ved sitt aluminaraffineri i Barcarena i Brasil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge konsernet øker det kapasiteten på Alunorte med 50 prosent og styrker raffineriets evne til å takle fremtidig ekstremvær.

Forurenset drikkevann rundt anlegget i Brasil førte til at myndighetene påla Hydro å halvere produksjonen. Hydro eier 90 prosent av anlegget og har rundt 2.000 ansatte der. I tillegg arbeider omtrent like mange for underleverandører.

Hydro-ledelsen ble torsdag innkalt til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å forklare seg om lekkasjen. Dagen etter kom selskapet med en pressemelding der de beklager utslippet.

– Vi anerkjenner at vi er nødt til å bygge ny tillit, gjennom å endre våre holdninger, handlinger og hvordan vi samarbeider med våre naboer, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

– Hendelsene den siste tiden viser at det er nødvendig å styrke vannrenseanlegget ved Alunorte for å sikre at aluminaraffineriet er tilstrekkelig miljømessig robust, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en periode med ekstremregn i Barcarena i midten av februar, påla myndighetene Alunorte flere tiltak grunnet bekymring for at oversvømmelsen hadde ført til skadelige lekkasjer til omgivelsene.

– Vi er nå i konstruktiv dialog med relevante myndigheter om dette, men anerkjenner at trykket på Alunortes vannrenseanlegg mest sannsynlig vil øke i årene fremover på grunn av mer ekstremvær. Derfor tar vi nå grep for å oppgradere Alunorte til en ny miljøstandard, sier konsernsjefen.

Ambisjonen er å ferdigstille den planlagte oppgraderingen innen første kvartal neste år.