Spesialenhetens sjef blir aktor i Jensen-saken

Eirik Jensen under rettssaken i Oslo tingrett.
Eirik Jensen under rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Eirik Jensens forsvarere stiller spørsmål ved habiliteten til sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan-Egil Presthus, som blir aktor i ankesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagbladet har det hersket tvil om hvem som skal være aktor etter at den ene aktoren, Christine Schilling, sluttet i Spesialenheten. Hun er blitt tingrettsdommer i Heggen og Frøland tingrett i Østfold.

Nå er det klart at Presthus skal aktorere saken sammen med Guro Glærum Kleppe, som også gjorde det i Oslo tingrett.

Eirik Jensens forsvarere har allerede stilt spørsmål ved habiliteten til Presthus. Bakgrunnen er at Presthus satt i en lederstilling i det som da var Asker og Bærum politidistrikt. Han var i rundt ett år konstituert kriminalsjef i politidistriktet. Det var der hasjdømte Gjermund Cappelen var bosatt.

– Vårt spørsmål er om han har noen kunnskap om Eirik Jensen og/eller Gjermund Cappelen som kan gjøre ham til et aktuelt vitne i saken, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Leder for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Leder for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Jan-Egil Presthus sier han har tenkt gjennom spørsmålet, og at han ikke kan huske å ha jobbet med saker som kan gjøre ham til et eventuelt vitne i saken.

I Oslo tingrett ble den tidligere politimannen Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon, medvirkning til hasjimport og våpenlovbrudd. Ifølge den ankede dommen medvirket han til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge. Tingretten slo også fast at Jensen mottok gaver til en verdi av 667.800 kroner fra Gjermund Cappelen i form av en luksusklokke, oppussing av et bad og kontanter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden