Meny

Mest sol i sørvest, mens Nord-Norge snør bort og Østlandet fryser

Vår, sa du? Ikke ennå, mener meteorologene. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kalenderen viser mars og det nærmer seg påske, men vinteren er på langt nær over. Sprengkulda gjør comeback i sør, mens lavtrykk preger Nord-Norge.

Vinteren ser ut til å bite seg fast i det ganske land og ved Meteorologisk institutt har de ingen vårtegn på lur.

– Vi får henvendelser, vi gjør det, og vi registrerer at folk begynner å bli lei kulda. Heldigvis er det ingen som laster oss, sier statsmeteorolog Magni Svanevik til NTB, mens hun finner fram oversikt for helga og neste uka.

– Vi tar Nord-Norge først. Det er der det skjer mest.

Rufsete

Mye tyder på en innehelg i nord og hovedsynderen er et lavtrykk som kommer inn fra vest over den nordligste delen av landet fredag.

– Det blir nedbør først i Troms og Finnmark, de fleste stedene som snø, men det kan komme som sludd eller regn på kysten. I løpet av lørdagen brer nedbøren seg sørover og da blir det nedbør i hele i Nord-Norge. Så dreier vinden, det blåser opp til skikkelig vestavind, stiv til sterk kuling. Det vil ta ganske godt på kysten, sier meteorologen.

– Det blir rufsete, og det gir seg ikke med det første. Det fortsetter å snø hele helga, mens vinden dreier nordvest utpå søndag. Da blir det en enda kaldere start på neste uke, sier Svanevik.

Nedbøren fortsetter, men kommer som snødryss mandag og tirsdag de fleste steder. Mens vinden løyer noe i Troms og Nordland, fortsetter den kraftige kulingen i Finnmark.

– Lavtrykket ligger og sirkulerer litt over Finnmark før det siger inn over Sverige. Det gir litt roligere vær fra onsdag, først i Nordland.

Se hvordan været blir fremover der du er

Snødag søndag

Nordvestkysten ned til Sognefjorden og Trøndelag vil merke det samme lavtrykket etter hvert som det siger ned fra nord.

– Fredagen begynner det å skye til og nedbøren melder seg i løpet av lørdag. Men det er søndag det laver ned. Da blir det opp mot 20 millimeter nedbør. Snø i indre strøk, regn på kysten, sier Svanevik.

Midt-Norge vil også merke vinden, men den roer seg utpå søndag.

– Det vil fortsette å regne, men i løpet av mandag ser det ut til at en vinddreining fører lufta nordvest, det blir kaldere og nedbøren blir sludd på kysten og snø i indre strøk. Nedbøren preger starten av uka, og gir seg først onsdag, sier meteorologen.

Fint i sør

Sør-Norge får nyte en solrik helg. Men det blir kaldt, igjen. Spesielt utsatte steder, som for eksempel Trysil, kan havne godt ned på 20-tallet.

– Det blir fint vær stort sett på Østlandet, men ganske kalde nattetemperaturer for denne tiden av året, ned mot minus 15 grader, minus 20 grader i indre strøk. Siden det kommer en del sol nå, vil det stige til minus 4 til 8 grader på dagen, alt ettersom hvor mye sola tar. Finværet fortsetter utover uka, og det er ikke noe nedbør å snakke om, sier Svanevik.

På Sørvestlandet kan de glede seg til en veldig fin helg. Først blåser det riktignok en del, særlig i Rogaland og Vest-Agder, der det fra torsdag kan bli vind opp til 30 meter per sekund i kastene, men det roer seg i løpet av fredagen, forsikrer eksperten.

– Spesielt fredag og lørdag skal det bli veldig fint på Vestlandet. Temperaturene vil ligge ned mot minus 7 om natta ved kysten, igjen enda kaldere i fjellet og indre strøk, men også her opp mot null grader hvis sola får tatt skikkelig på dagen, og det ser det ut til at den vil.

Også starten av neste uke skal bli fin i vest, litt mildere vær, og så kommer skyene drivende inn mandag og tirsdag. Deretter blir det nedbør på Vestlandet tirsdag og onsdag, mest langs kysten og som regn.

– Det ligger et lite værskille ved fjellene i Sør-Norge, så Østlandet ligger som vanlig litt i le for dette lavtrykket, sier Svanevik.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært