To personer fengslet etter skyting i kriminelt miljø

Store politistyrker rykket ut da en person ble skutt på Bjørndal i Oslo mandag morgen.
Store politistyrker rykket ut da en person ble skutt på Bjørndal i Oslo mandag morgen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

To av de fem mennene som er pågrepet etter skytingen på Lambertseter i Oslo, ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ble også ilagt brev- og besøksforbud i hele perioden, og de to første ukene må mennene sitte i full isolasjon, bekrefter politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt overfor VG.

Begge mennene nekter straffskyld etter siktelsen, ifølge deres forsvarere Jan Christian Kvanvik og Chamkor Singh Nagra.

Tirsdag ettermiddag skal også en 19 år gammel mann fremstilles for varetekt i samme sak. De tre er alle siktet for grov ulovlig befatning med skytevåpen på offentlig sted.

– I tillegg har alle de tre siktede hver sine siktelsesposter for mindre alvorlige lovbrudd, sier Henriksbø.

Væpnet aksjon

Fengslingen skjedde samtidig med at tungt væpnet politi aksjonerte mot en bolig i Askim.

Politiet var tirsdag tilbakeholdne med informasjon knyttet til aksjonen der tungt væpnede tjenestemenn tok seg inn i et hus i Askim i Østfold. Øst politidistrikt henviste til Oslo politidistrikt og lederen for etterretning og etterforskning, politiinspektør Grete Lien Metlid.

Hun ville ikke kommentere den pågående aksjonen, men opplyste til NTB at politiet jobber fortløpende operativt etter at det var to konfrontasjoner i et kriminelt miljø i Oslo natt til mandag. På Lambertseter skjøt flere personer mot hverandre på åpen gate uten at noen kom til skade. Tidlig på morgenen ble en mann i 30-årene kritisk skadd da han ble truffet under en konfrontasjon i et parkeringshus på Bjørndal sør i Oslo.

Jobber operativt

– Jeg ønsker ikke å kommentere på konkrete adresser eller aksjoner som vi holder på med. Vi jobber operativt i denne saken og vil kommentere utviklingen etter hvert når det blir mer å gå ut med, sier Metlid.

Hun opplyser at tilstanden til den skadde mannen tirsdag er uendret, og at mannens pårørende har kommet til Oslo.

Samtidig med den omfattende politiaksjonen i Askim startet det første av tre fengslingsmøter etter skuddvekslingen på Lambertseter i Oslo tingrett. Tre menn på 37, 33 og 19 år er alle siktet for grov ulovlig befatning med skytevåpen.

Ytterligere to ble personer blir trolig framstilt for fengsling onsdag.

Kjent for politiet

– Dette er alle personer vi kjenner fra tidligere, og de tilhører et kriminelt miljø i hovedstaden, sier Metlid.

Så langt er alle de pågrepne koblet til skytingen på Lambertseter. Ingen personer var tirsdag ettermiddag pågrepet eller åpent etterlyst for skytingen på Bjørndal.

– Vi ber tingretten fengsle dem i fire uker med brev- og besøksforbud og medieforbud i hele fengslingsperioden og fullstendig isolasjon i de første to ukene, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til NTB.

Aktuelt:

Mann skutt på Bjørndal i Oslo - kritisk skadd

Tre personer pågrepet etter skyting i Oslo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden