Vil bytte ut «Ja, vi elsker»

Oddny Irene Miljeteig under SVs landsmøte på Gardermoen i 2017. Foto: NTB
Oddny Irene Miljeteig under SVs landsmøte på Gardermoen i 2017. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-topp Oddny Miljeteig mener «Ja, vi elsker» er utdatert og at det er på høy tid med ny nasjonalsang med moderne innhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs gruppeleder i Bergen, Oddny Miljeteig, mener Norges nasjonalsang «Ja, vi elsker» er utdatert og kjønnsdiskriminerende. I et intervju med NRK Hordaland sier hun at det er på tide å få en ny sang.

– Slik jeg forstår det avløste sangen «Sønner av Norge». I så måte var det jo et steg fremover. Kvinnene er jo likevel fraværende i «Ja vi elsker». Det er de store mennene sangen handler om, sier Miljeteig til NRK.

Mens Canada og Østerrike har endret teksten i sine nasjonalsanger for å gjøre de mer kjønnsnøytrale, gjorde Tysklands forbundskansler Angela Merkel denne uken det klart at det var uaktuelt å gjøre noe liknende med den tyske.

Direktør Åse Wetås i Språkrådet sier til NRK at «Ja, vi elsker» er en sang av sin tid, der tekstene viser hvordan språket vårt har forandret seg til i dag.

– Når vi i Språkrådet vurderer ordene i teksten er det ingen av dem som i seg selv har fått en endret eller støtende betydning i løpet av disse årene. Men det er jo klart at sangen formidler en annen holdning til kjønnsroller, mener Wetås.

Oddny Miljeteig synes en nasjonalsang bør legge mer vekt på hverdagslivet og på både kvinner og menns historie.

– Jeg synes også den bør være både på nynorsk og bokmål, halvparten på hver målform.