Meny

Kontrollkomiteen krever svar om overvåkingsbase

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) må svare på spørsmål fra Stortinget om E-tjenestens bruk av en overvåkingsbase på Hønefoss. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Regjeringen må svare Stortinget på om E-tjenesten samler inn opplysninger om norske statsborgere i Norge gjennom satellittovervåkingsbasen utenfor Hønefoss. 

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendte torsdag brev til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) med tre spørsmål om saken.

Kontrollkomiteen spør om ministeren kan garantere at det ikke foregår overvåking av norske borgere i regi av Etterretningstjenesten, og at tjenesten ikke har samlet inn og lagret informasjon om norske statsborgere i Norge gjennom anlegget på Ringerike.

Videre viser komiteen til at Stortinget tidligere har bedt om en gjennomgang av lov om E-tjenesten.

– Når kan Stortinget forvente at forslaget oversendes for demokratisk behandling? heter det i brevet, som er undertegnet av komitéleder Dag Terje Andersen (Ap).

– Dette er en potensielt veldig alvorlig sak, men nå skal de først få mulighet til å redegjøre overfor Stortinget , sier SVs komitémedlem Torgeir Knag Fylkesnes til NRK , som først omtalte saken.

Ifølge NRK har E-tjenesten siden midten av 2000-tallet drevet overvåking av sivil kommunikasjon ved en base ved Eggemoen utenfor Hønefoss. Her skal data fra nordmenn ha kommet med i det som samles inn. Tjenesten mener den har hjemmel i e-loven til å samle inn metadata om nordmenn.

Les også:  Mann dømt for medvirkning til likskjending

Populært